Catalonië: hoe het ervoor staat

Regiopresident Charles Puigdemont riep 27 oktober de onafhankelijkheid uit van Catalonië. Een half uur later reageerde Madrid met artikel 155: de wet die het mogelijk maakt om het zelfbestuur van Spaanse regio’s in te trekken als ze de grondwet schenden. Hoe staat het ervoor?

Spanje zal het regiobestuur afzetten en de leiding over Catalonië tijdelijk overnemen. De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz de Santamaria neemt de taken over van de regiopresident Puigdemont. Puigdemont laat weten zicht te blijven inzetten voor de Catalaanse onafhankelijkheid. Alfonso Dastis, de Spaanse minister van Buitenlandse zaken, zei zondag tegen het AP dat Puigdemont zich kandidaat mag stellen tijdens de regionale verkiezingen van 21 december 2017, als hij dan niet in de gevangenis zou zitten voor rebellie.

De stemming in het Catalaanse parlement over de onafhankelijkheid vond anoniem plaats om te voorkomen dat de parlementariërs zouden worden opgepakt, maar ze kunnen ook al worden opgepakt omdat ze de stemming hebben toegestaan.
Afgelopen maandag is Puigdemont samen met zijn afgezette regering naar België gegaan. Daar heeft hij een advocaat in de arm genomen. Of hij in België asiel gaat aanvragen, mag de advocaat niet zeggen. Op diezelfde dag diende de advocaat-generaal van het Spaanse OM, José Manuel Maza, klachten in tegen Puigdemont voor rebellie en andere misdaden tegen de regering.

Afgelopen zondag gingen honderd duizenden Catalanen de straat op om te protesteren tegen de onafhankelijkheid. Volgens een peiling zouden bij een nieuwe stemming de tegen partijen met 43,2 procent winnen tegenover de partijen die voor de onafhankelijkheid zijn met 42,3 procent.

Maandag was het rustig op de straten van Barcelona. Veel journalisten staan op het plein voor het gemeentehuis, te wachten of er iets gebeurt. Daarnaast loop er veel politie rond. De stad hangt vol met vlaggen, meer Catalaanse dan Spaanse.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…