Meer anabolen onder Brabantse jongeren

november 2, 2017
46 Views

Het gebruik van anabole steroïden onder jongeren neemt steeds meer toe, dat vertelt verslavingszorg Novadic-Kentron in het AD. Dit is vooral het geval in Noord-Brabant. De vraag is wel waarom het alleen in Noord-Brabant gestegen is.

In Helmond kwamen er alleen al het afgelopen half jaar 32 meldingen van anaboolverslaafde jongeren. Dit is bijna hetzelfde als het totale aantal meldingen in 2015: 38. Volgens dopingdeskundige Douwe de Boer zou de stijging te maken hebben met de normen en waarden in deze provincie. “De criminaliteitscijfers zijn op veel plekken in Brabant ook hoger dan in andere delen van Nederland. De stijging van anabolengebruik zou kunnen samen hangen met de lokale normen en waarden.”

De stijging in zijn geheel is volgens de Boer te verklaren door het promoten van dergelijke middelen. “Het gebruik van onder andere anabolen wordt veel gepromoot op het internet. Ook op verschillende social media kanalen. En laat het internet nou het medium zijn waar veel jongeren zich bewegen.”

Wat zijn anabolen precies?

Anabole steroïden zijn middelen die de prestaties bij fitness en krachttraining verhogen. ‘Anabool’ betekent spieropbouwend. Ze bevorderen de aanmaak van eiwitten en remmen de afbraak. Daardoor krijg je meer spiermassa en spierkracht, maar alleen als je hard traint en goed eet. Je spieren kunnen echter maar een beperkte hoeveelheid anabolen verwerken. Het brengt een hoop risico’s met zich mee, waaronder haaruitval, misselijkheid en spier en peesscheuringen.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…