Een blessure aan je hersenen

november 3, 2017
50 Views

Hersenschade bij contactsport: een onderwerp dat lichtelijk taboe is binnen de sportwereld. Er zijn geen concrete cijfers maar dat het voorkomt weet iedereen. De discussie laaide weer op nadat bekend is geworden dat je hersencellen verliest wanneer je een voetbal kopt. Maar hoe zit het nu eigenlijk met deze eigenaardige blessure?

Hersenschade kan zich in allerlei vormen uiten bij een sport. Zo kan een speler een hersenschudding oplopen of in zijn latere leven last krijgen van allerlei ziektes. Bokslegende Muhammed Ali is hier een perfect voorbeeld van. Hij leed op latere leeftijd aan Parkinson door de klappen die hij tijdens zijn carrière kreeg. Tegenwoordig zijn hersenblessures steeds meer in het nieuws maar concrete cijfers zijn er niet. ‘’ Of hersenschade veel voorkomend is, durf ik niet te zeggen maar dat het voorkomt bij sport is zeker. Een onderzoek binnen de American Footballwereld heeft dit aangetoond’’, aldus Bas Bulder sportarts bij ADO den Haag.

Aandacht voor het probleem
Rugby is een van de sporten waarbij hersenschuddingen vaak voorkomen. Daarom is binnen de rugbywereld veel aandacht voor hersenschade. Barry van Vliek van de Nationale Rugby Bond (NRB) legt uit: ‘’ Concussionprotocol en veiligheid van spelers is heel belangrijk voor ons. Dit is dan ook de rode draad in onze nieuwe campagne. Er zijn nu ook specifieke opleidingen voor onze scheidsrechters. Zij leren hersenschuddingen herkennen en kunnen beter bepalen of een speler wel of niet door kan spelen. Dit doen ze door een zogeheten concussion test, een test waarin een aantal korte vragen worden gesteld die de speler makkelijk zou moeten kunnen beantwoorden. Als dit niet het geval is mag de speler ook niet verder spelen.’’

De internationale rugbybond erkent het probleem en heeft besloten dat de jongste rugbyers niet meer mogen tackelen. Zij spelen vanaf nu ‘tag rugby’, een vorm van rugby waarin men lintjes van elkaars shirt trekt in plaats van tackelen. Volgens Bulder is dit een verstandige keuze. ‘’Hersenen van kinderen zijn nog in de groei. Als zij op jonge leeftijd al klappen krijgen, kan dit later verstoringen opleveren. Ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor maar voorkomen is beter dan genezen.’’

Hoe herken je een hersenblessure?
Belangrijk is dat hersenschade op tijd wordt ontdekt. Dit kan op een aantal manieren. ‘’Als ik merk dat een speler een klap heeft gehad, let ik altijd op een aantal dingen. Is de speler buiten bewust zijn geweest? Heeft de speler besef van plaats en tijd? Et cetera. Zo hoop ik snel vast te stellen of het om een hersenschudding gaat.’’ Bas heeft ook tips na de wedstrijd hersenschuddingen te herkennen: ‘’ Symptomen van een opgelopen hersenschudding kunnen zijn: een verminderde concentratie, vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn en verminderd zicht.’’ Of er binnenkort onderzoek wordt gedaan naar hersenblessures is niet bekend. Tot die tijd is het oppassen geblazen

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…