Kat gaat buiten zijn eigen weg

november 3, 2017
68 Views

De Hongaarse kat Rudi kwam tien dagen geleden met een vrachtwagen vanuit Hongarije naar Eindhoven. Dierenopvangcentrum De Doornakker plaatste een oproep op Facebook. Deze kwam uiteindelijk terecht bij haar baasje Eva. Het opvangcentrum dacht dat het ‘een zoektocht naar een speld in een hooiberg’ zou worden.

“Katten hebben wel eens de neiging om in auto’s te springen”, vertelt dierenarts Jannemieke Dollevoet. “Te voet is het niet te doen voor ze.” Een hond zou ook in een auto kunnen springen, alleen wordt dat vaker opgemerkt. “Als een kat 24 uur wegblijft, worden baasjes niet meteen ongerust.”

Redenen

Er zijn enkele redenen waarom een kat wegloopt “Na een verhuizing gaat een kat soms opzoek naar bekend terrein”, legt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming uit. Het kan ook zijn dat een dier zich niet thuis voelt. “Bijvoorbeeld als er een nieuw huisdier of een baby in huis komt.”

“Het is belangrijk om je kat eerst goed te laten wennen waar zijn huis is,” benadrukt Nagtegaal, “zodat die de weg terug goed weet te vinden.” Buiten gaat een kat echter zijn eigen weg. Dat een kat ergens in kruipt, is dus niet te voorkomen.

Eten en drinken

Een kat kan een paar dagen zonder eten en drinken. “Na drie dagen zonder drinken, is het klaar”, zegt Dollevoet. “Een kat heeft niet veel vochtbehoefte, dus een beetje water is al genoeg. Katten zijn gebouwd om elke dag te eten, maar kunnen ook vasten. ”

Honden hebben een chipplicht, maar katten niet. “Dit is om illegale hondenhandel tegen te gaan”, licht Dollevoet toe. “We raden het wel aan om katten te chippen.” Via deze chip kan worden gezien uit welk land het dier komt. “Online kijken we dan naar de eigenaar, alleen staat deze niet altijd op naam.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…