Minder xenofobie onder jongeren

De afgelopen twee weken hield de socialistische jongerenpartij (SU) debatten op bijna alle middelbare scholen in Noorwegen. “Er was een opvallend hoog aantal scholen waar immigratie als een van de hoofdonderwerpen was gekozen”, vertelt SU-lid Oda Sofie Heien Larsen.

Door: Silke, Lunya en Jacolijn

Immigratie is niet zo’n populair onderwerp onder Noren volgens Larsen van de Sosialistisk Ungdom (SU). “Er zijn wel veel debatten over immigratie, maar de meningen verschillen erg over dit onderwerp.” Het was daarom opvallend dat een derde van de middelbare scholen immigratie koos als hoofdonderwerp. “Bij jongeren komt xenofobie minder voor dan bij de voorgaande generaties. Dit komt vooral omdat de wereld meer globaliseert. Jongeren hebben tegenwoordig meer internationale vrienden”, verklaart Larsen.
Daarnaast heeft immigratie veel impact op jongeren. “Kinderen van vluchtelingen die uitgezet werden, hebben veel indruk achtergelaten op jonge Noren. Het onderwerp migratie brengt dus veel emotie met zich mee, het gaat hier over pure, menselijke aspecten.”

Geen plek
“De recente vluchtelingencrisis is de grootste die onze generatie in Noorwegen meegemaakt heeft. Noorwegen is een vermogend land, dus hebben wij extra veel verantwoordelijkheid.” De socialistische jongerenpartij is daarom niet blij met de progressieve anti-immigratie partij Fremskrittspartiet (FRP) in de regering. “Hun retoriek tegenover migranten zorgt voor een meer gesloten en meer gescheiden samenleving.”

Volgens de FRP is er geen plek meer voor immigranten. Larsen zegt dat dit komt omdat de partij een einde heeft gemaakt aan het financieren van integratie. “Als de FRP integratie wel zou willen financieren zou dit geen probleem zijn. We zien hoe de migratiecrisis wordt opgepakt in de rest van de wereld over een langere periode, de SU wil meer prioriteit hiertegenover.”

Sancties
“Vergeleken met andere politieke partijen in het parlement staan zowel de Links socialistische partij ‘Sosialistisk Venstreparti’ (SV) als de socialistische jongerenpartij Sosialistisk Ungdom (SU) positiever tegenover immigratie.” Volgens Larsen zijn de politieke partijen het echter wel vaak eens over de oplossingen over betere integratie van immigranten. “Er wordt niet gesproken over het sluiten van de grenzen bijvoorbeeld.”

“De komende jaren hebben we een vaster, duurzamer systeem nodig voor vluchtelingen situaties zoals die van de afgelopen jaren. Vooral op het gebied van vluchtelingen die hierheen komen door het opwarmen van de aarde en klimaatverandering.” Daarom heeft de SU de Verenigde Naties voorgesteld om met sancties te komen voor landen die niet mee willen werken. “Natuurlijk kunnen vluchtelingenproblemen niet zomaar worden verholpen door een land, maar de oplossing moet internationaal uitgevoerd worden en we moeten beter samenwerken in plaats van de grenzen sluiten.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…