Je naaktfoto veiligstellen? Stuur ‘m naar jezelf via Messenger

november 8, 2017
48 Views

Mocht je bang zijn voor het verspreiden van je naaktfoto’s via Facebook of dochterbedrijf Instagram, dan zou een ticket naar Australië wel wat zijn. Hier wordt namelijk uitgetest of de nieuwe functie van Facebook werkt: je naaktfoto’s naar jezelf sturen via Messenger, waardoor een unieke digitale vingerafdruk op de foto komt te staan en deze door niemand anders meer geüpload kan worden. 

‘’Het idee is denk ik dat je eenmalig de foto’s naar jezelf stuurt. Facebook berekent hier dan een code van, ook wel een hash-code genoemd.’’ Het is de bedoeling dat ze dan alleen de code opslaan, niet de foto. ‘’Ik neem aan dat je daarna de foto’s die je naar jezelf hebt verstuurd moet verwijderen’’, aldus cyber expert Casper Schellekens. Dit, om te voorkomen dat je foto niet alsnog in verkeerde handen terecht komt, door middel van het hacken van Messenger. ‘’Het is leuk verzonnen, maar hoe goed het werkt dat valt natuurlijk te bezien.’’ Waterdicht is de functie volgens hem niet.

 Filtertje erover

Als je een filter of tekst over de foto zou plaatsen, dan verschilt deze al van het origineel en kan het zijn dat de foto alsnog geüpload kan worden. ‘’Met slimmere technieken zou het wel beter kunnen werken.’’ Het proces van het maken van een hash-code wordt hashing genoemd. ‘’In plaats van hashing heb je ook fuzzy-hashing. Bij fuzzy-hashing is een foto bijvoorbeeld nog herkenbaar als deze 90 procent gelijkenis toont. Buiten dat, zijn er door middel van kunstmatige intelligentie nog betere beeldherkenningstechnieken’’, vertelt Schellekens.

Oplossing

Volgens Casper zou het een oplossing zijn als het naar de gebruiker wordt toegeschoven. ‘’Dat je zelf een soort code zou kunnen maken, die je kunt uploaden in een systeem van Google ‘deze foto wil ik nooit meer terugzien op het internet’. Op deze manier zou je de eigenlijke foto niet hoeven te delen met Google of Facebook. ‘’

Daarentegen zou de allerbeste oplossing zijn: geen naaktfoto’s nemen. Wanneer je zulke foto’s neemt, dan is er risico dat deze foto’s ergens naartoe gaan. ‘’Wil je dit niet, zorg dan dat deze foto’s er ook niet komen. Zodra ze ergens staan, of dat nou in een fotoalbum of op je telefoon is, dan kan het misgaan.’’

 

 

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…