Schaatsen op natuurijs? Deze winter kan het

Goed nieuws voor de schaatsers onder ons: bekend meteoroloog Piet Paulusma voorspelt een winter met vorst en meerdere dagen natuurijs. “Het zal een winter zijn met veel vallen en opstaan. Veel ijs en kans op stormweer.”

Dit jaar kunnen we dus nog schaatsen op natuurijs, maar hoe zal dit zich in de toekomst ontwikkelen als we kijken naar de klimaatverandering? “In de toekomst zal er zeker nog kans zijn op ijs, maar het zal wel afnemen. De winters zullen grotendeels zachter worden”, vertelt Paulusma. De laatste Elfstedentocht is alweer twintig jaar geleden. “Mijn voorspelling is dat we binnen acht jaar zeker een of twee keer een Elfstedentocht meemaken.”

“Wij kunnen echt pas een week van te voren voorspellen of er natuurijs komt”, vertelt een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Paulusma is de enige meteoroloog die tot nu toe wel het winterseizoen kan voorspellen. “Voor mijn seizoensvoorspellingen maak ik geen gebruik van computermodellen. Ik kijk naar mijn ervaring en naar mijn gevoel.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…