Zit je klaar? Bingeracen maar!

november 8, 2017
60 Views

Bingewatchen ken je waarschijnlijk al: meerdere afleveringen van een serie achter elkaar kijken. Geef maar toe, jij bent er ook schuldig aan! Maar het kan blijkbaar nóg erger: er zijn mensen die een heel seizoen kijken binnen 24 uur na de release. Maak kennis met bingeracing.

Volgens Netflix is er een nieuw soort kijker: de bingeracer. In totaal zullen er 8,4 miljoen mensen zijn die onder deze categorie vallen. “De techniek heeft het inmiddels mogelijk gemaakt dat mensen zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe lang ze naar hun lievelingsseries kijken”, licht serie-aanrader van NPO3 Jochgem van der Mel toe.

“Diensten als Netflix, Amazon Prime en Ziggo zijn helemaal ingericht om jou zo lang mogelijk wezenloos voor je beeldscherm te houden”, zegt Van der Mel. “Het automatisch doorstarten na afloop van een aflevering en de beschikbaarheid op al je schermen dragen hieraan bij.”

Fanbase

De populariteit van series is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zo bereikte Netflix deze zomer 104 miljoen abonnees. “Net zoals dat de Star Wars en Harry Potter films een fanbase hebben, zijn die er nu ook voor House Of Cards en Game Of Thrones”, vertelt Van Der Mel.

Nummer één in de lijst van gebingeracete series is Gilmore Girls: A Year in the Life. Van der Mel heeft hiervoor een verklaring: “Als je naar de top tien kijkt, dan valt op dat het series zijn die niet je opperste concentratie vergen”, zegt hij. “Series als Narcos of Making a Murderer zijn al een stuk zwaarder om in één keer door te jassen.”

Let op! Het artikel gaat onder dit filmpje verder.

Bron video

Experiment

Presentator Danny Simons probeerde het bingeracen uit voor Mashup, het Youtube-kanaal voor jongeren van de NOS. Samen met collega Iris de Graaf plofte hij neer op de bank om 24 uur lang series te kijken. “Het leek ons leuk om dit experiment uit te voeren, want hoe gezond is het eigenlijk om zo lang achter een scherm te zitten?”, zegt Simons.

Tijdens het experiment was er geen enkel punt waar Simons dacht aan opgeven “Om zes uur ’s ochtends had ik het wel heel zwaar”, legt hij uit. “Ik had er moeite om mijn ogen open te houden. Als je iets te lang knippert, ben je weg.” Het hielp volgens hem wel dat ze met zijn tweeën waren. “Tussendoor konden we met elkaar praten en elkaar wakker houden.”

Wakker blijven

De serie die de twee keken, werd gekozen door de kijkers. “We keken eerst Riverdale, daar was niets aan”, vindt Simons. Toen ze klaar waren met Riverdale, begonnen ze aan Shooter. “Daar zat veel meer spanning in, iets wat je nodig hebt om wakker te blijven.” Simons houdt zelf ook meer van dit soort series.

Vooraf dacht hij dat bingeracen voor een lagere weerstand zou zorgen. Dit bleek uiteindelijk mee te vallen. “Vooral concentratie en geheugen worden aangetast”, vertelt Simons. Hij raadt het anderen aan om een keertje te bingeracen. “Mits je met mensen zit die je door en door kent.” Voor hem was dit wel de laatste keer. “Voor mij één keer en nooit meer.”

Image Credits: Stephen Bowler.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…