Marseille, een misplaatste gangsterstad

november 9, 2017
42 Views

Bij het horen van de naam Marseille denkt men al snel aan een gevaarlijke criminele stad. Hoewel de misdaadcijfers inderdaad hoog zijn heeft de stad een beruchte naam. Marseille staat bekend als een gangsterstad, een stad waar de maffia heerst.

Van oorsprong heerste de maffia ook in Marseille. De Eerste Wereldoorlog kwam Marseille duur te staan; de levens die de oorlog kostte en de totale verwoesting brachten een eind aan de industriële periode van de stad. Ook de regering was gebroken. Niet lang daarna kwam de maffia in beeld.

Vanuit Corsica afkomstig maakten zij de dienst uit bij lokale politici en politie. Ze waren diep in de stad geïnfiltreerd en ze regelden onder andere de illegale drugshandel vanuit de haven.

Anno 2017 draagt de stad nog steeds de titel van gangster- of maffiastad, terwijl dat niet meer het geval is. Sinds de afrekening van de twee ‘godfathers’ François Spirito en Paul Carbone is de invloed van de maffia in Marseille sterk terug gelopen.

Er is nog wel sprake van drugscriminaliteit, maar niet meer van georganiseerde misdaad zoals de maffia, dat blijkt uit onderzoek. Deze nieuwe misdaad vindt vooral in de buitenwijken plaats, onder andere bij de kansarme immigranten. Hoewel ze bijna allemaal handelen in cannabis, hebben ze geen connecties met elkaar. Het zijn eigenlijk allemaal splinterpartijen. Dit veroorzaakt vaak onderlinge ruzies, met doden als gevolg. Wat deze nieuwe criminele golf ook van de maffia onderscheidt is het feit dat ze geen ‘diensten’ leveren of actief zijn in de politiek.

Leon Speentjens, freelance correspondent voor de Limburger en al vijftien jaar inwoner van Marseille, aan het woord: “Bijna alle illegale drugs zoals heroïne of cannabis in de Benelux is afkomstig uit de haven van Marseille.” De drugs komen binnen via de haven en worden vanuit daar op ludieke manieren vervoerd: “Als je ooit ’s nachts een dure sportauto met hoge snelheden aan je voorbij ziet schieten, kan je er donder op zeggen dat die auto vol met drugs geladen is en onderweg is naar de Benelux.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
23 views
Life&Style
23 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
119 views
Sport
119 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
97 views
Life&Style
97 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…