De legendes van Halloween

november 9, 2017
100 Views

Trick or treat! Bij Halloween denk je al snel aan snoep en verkleedpartijtjes. Waar het feest oorspronkelijk vandaan komt, is bij vele mensen onbekend. David J Skal is een Halloween expert en vertelt hoe dit suikerfestijn is ontstaan.

David J Skal op de Horrorexpo – foto: Clearly media

Skal vertelt over verschillende Halloweenverhalen en rituelen, waaronder de viering van de Kelten. Deze bevolkingsgroep vierden het festival van Samhein (zeg: Sauwen), een viering voor de goden, om zeker te zijn van de oogst. “Er was zeker een reden om bang te zijn voor de oogst. Als het mislukte, zouden veel mensen de winter niet doorkomen. In die tijd was het ‘do or die’ als het op eten aankwam. Daar komen alle legendes van de doden en de levenden vandaan’’, legt Skal uit. ‘’Dit was in de periode waar de wereld geloofde dat geesten, elven en doden terug kwamen in een menselijke vorm.’’

Weer een heel ander verhaal over Halloween speelt zich af in Dublin. Het was een feest voor volwassenen, om erachter te komen wie jouw ware partner was. Skal gniffelt: ”Sommigen sloten zich op in een kamer met een spiegel. Hier werden rituelen uitgevoerd en spreuken opgelezen. Om precies twaalf uur ’s nachts, keek je over je schouder en zou je jouw ware liefde in de spiegel zien.”

De familie Farrelly

Tegenwoordig wordt Halloween heel anders gevierd. De familie Farrelly neemt je mee in hun jaarlijkse ritueel.

 

Trick or treat’ wordt tegenwoordig direct geassocieerd met Halloween, terwijl het eigenlijk heel anders begon. “Het verhaal neemt je mee terug naar de Middeleeuwen. Op het moment dat de armen een feestdag hadden, gingen ze langs bij de rijken om te bedelen voor eten. De traditie was ‘verwacht, en het wordt gegeven’’’, zegt de Halloweenexpert.

De vorm van trick or treat komt hier al enigszins naar boven. Langs de deuren gaan voor eten veranderde snel, toen de snoepindustrie deze actie opmerkte. Samen met Walt Disney bliezen ze deze eeuwenoude traditie nieuw, zoet leven in. “Ze produceerden een cartoon waarin Donald Duck samen met zijn neefjes langs de deuren ging. Ze noemde het trick or treat; geef ons snoep, of verwacht een streek. Hierin gaven ze aan hoe de rest van de wereld Halloween moest vieren en het is gelukt.”

“Kinderen zullen altijd geïnteresseerd zijn in gratis snoep, daar is geen feest voor nodig.”

Nu de kinderen elk jaar langs de deuren gaan met de kreet ‘trick or treat’, is de originele bedoeling er af. Skal lachend: “Kinderen zullen altijd geïnteresseerd zijn in gratis snoep, daar is geen feest voor nodig. Als er op Halloweenavond een kind bij je aan de deur komt, en je vraagt om een trick, zullen ze geen idee hebben waar je het over hebt.”

Volgens David Skal zijn er gelukkig wel nog plekken waar de originele Halloween wordt aangehouden. Zoals bijvoorbeeld in Mexico: ”Het gaat hier nog steeds om het eren van de doden. Zelfs nu het kleurrijk en vrolijk is. De doden zijn niet iets om bang voor te zijn met Halloween!’’

Gevaren rondom Halloween

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…