Paracetamol niet altijd zonder gevaar

november 10, 2017
78 Views

Mensen onderschatten de risico’s van pijnstillers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Vijftig procent van de 600 respondenten denkt dat ze meer paracetamol kunnen slikken dan de bijsluiter voorschrijft.

Zonder na te denken een paracetamolletje nemen bij een heftige kater: veel mensen nemen lichte pijnstillers zonder te weten wat de gevolgen hiervan zijn. Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan slikken van dit medicijn. Een op de vijf respondenten van het onderzoek gaf aan dagelijks paracetamol te nemen, maar heeft dus niet genoeg kennis over het medicijn.

Gevaren
Het gebruik van paracetamol is niet geheel zonder risico. Zo zou een overdosis, van ongeveer zestien tabletten van de pijnstiller in een dag, kunnen zorgen voor blijvende leverschade, maar ook nierbeschadiging en bloedafwijkingen. Bij oude mensen, mensen die een slechte weerstand hebben, kunnen deze aandoeningen al voorkomen bij een lagere dosering Paracetamol.

Maar ook bij een normale dosering heb je al kans op verschillende aandoeningen zoals hoofdpijn, een bloedafwijking of overgevoeligheid voor de lichte pijnstiller wat resulteert in huiduitslag of benauwdheid.

Makkelijk verkrijgbaar
Ook Bart Kremers van Helpdesk Geneesmiddel Informatie Centrum waarschuwt over het gebruik van de lichte pijnstiller: ‘’Paracetamol kan in hoge doseringen en/of bij langdurig gebruik giftig zijn – met name voor de lever – en soms zelfs dodelijk. Paracetamol is echter gewoon verkrijgbaar bij de drogist en de supermarkt.’’

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…