Robots in de horeca

november 10, 2017
293 Views

Er is nieuwe concurrentie bijgekomen in de horecawereld: een bier schenkende robotarm, die barmannen en -vrouwen kunnen vervangen. Toch is niet iedereen het hier mee eens. Volgens deskundigen kan een robot nooit de plaats van een mens innemen.

Thijs Aarts (21), projectleider en trainer bij Mise en Place, verwacht niet dat robotica banen in de horeca innemen.

Ervaring

Thijs is een echte horecatijger. Bij hem gaat het niet om het aantal verkochte biertjes, maar om de ervaring van de mensen. Gastvrijheid speelt hierbij een grote rol. Iets wat volgens hem geen enkele robot kan overnemen. “Bovendien zou ik denk ik ontslagen worden als ik, net als de robotarm, over elk getapt biertje ruim dertig seconden zou doen.”

In een reactie laat het Koninklijk Horeca Nederland weten dat mensen niet zomaar worden vervangen. “Het persoonlijke, menselijke contact is nooit helemaal te vervangen door techniek. De authenticiteit van het personeel maakt een horecazaak ook uniek.”

Volgens Thijs is het ook een apart idee. Er zijn te veel dingen die moeten worden gedaan. Een robot zou hier te lang over doen. “Er zijn zo veel kleine handelingen die je constant uitvoert en daarna checkt. Je bent in de horeca niet echt bezig met een geautomatiseerd proces.” Zo moet je letten op barstjes, lippenstift en temperatuur bij het wassen van de glazen.

Robotisering

In de horeca zie je op dit moment nog niet veel robots. Er is hooguit een machine waarmee je zes biertjes tegelijk tapt. “Maar dan ben ik er nog altijd bij voor de controle en kleine aanpassingen,” aldus Thijs.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…