Wonen in oud V&D pand steeds dichterbij

november 10, 2017
74 Views

Het voormalig V&D pand in Eindhoven staat al dik anderhalf jaar leeg. Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay toonde interesse maar haakte af. Nu wordt er gekeken naar alternatieven Ideeën voor het pand.  

“De kans dat we het hele pand aan één winkelketen kunnen verhuren is klein. Dan moet je dus realistisch denken en naar andere opties kijken”, zegt een woordvoerder van vermogensbeheer MN. MN onderhandelde namens de eigenaar van het pand met Hudson’s Bay. De onderhandelingen liepen vast dus wordt er nu gekeken naar alternatieven. Op dit moment laten ze een architect verschillende ideeën uitwerken. Eén van die ideeën is om het pand te vullen met verschillende winkels. Boven die winkels moeten dan woningen komen.

Oplossing voor kamertekort
In verschillende studentensteden staan veel oud winkelpanden leeg. Zouden deze panden gebruikt kunnen worden om het kamer tekort op te vangen? Kijk naar Utrecht. De stad  kampt al jaren met een tekort aan studentenwoningen, terwijl 17% van de winkels leeg staat. Dat is meer dan in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen.

“Ons maakt het niet uit waar we wonen”, zegt Martijn Grul. Hij houdt zich als voorzitter van studentbelangenvereniging Vidius veel bezig met de woonproblematiek in Utrecht. “Zolang het goede panden zijn maakt het niet uit. Het wordt tijd dat de gemeente andere woonvormen gaan hanteren. Denk daarbij aan kantoren ombouwen en inderdaad ook huisvestiging creëren in leegstaande winkels.”

In Leiden en Haarlem wonen er al studenten in de oud V&D panden

Kanttekening
De gemeente Utrecht heeft al een plan om kantoren om te bouwen tot studentenwoningen. Met leegstaande winkelpanden kan de gemeente niks doen zeggen ze. “Het is goed om te bedenken dat (leegstaande) winkelpanden geen bezit van de gemeente zijn”, zegt Paulus Jansen, wethouder wonen en vastgoed in Utrecht. “De eigenaar bepaalt wat hier komt. Als een winkel omgezet zou worden in studentenwoningen zou de eigenaar dat zelf moeten doen. Hiervoor moet dan een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Afhankelijk van de locatie en de precieze plannen bekijken we dan of dit mogelijk is.”

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…