Voedselverspilling en verstandelijk beperkten

november 17, 2017
146 Views

De Verspillingsfabriek in Veghel heeft de derde trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) behaald. In de fabriek werken mensen met een verstandelijke beperking. Hoe gaat dat nou precies in z’n werk?

Door: Joep Oerlemans en Jacolijn Groesbeek

Soepen en sauzen
In de Verspillingsfabriek wordt van afgedankt voedsel onder andere sauzen en soepen gemaakt. 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument komt van voedselverspilling in huishoudens en restaurants. “Op dit moment zouden er twintig van dit soort fabrieken nodig moeten zijn in Nederland”, vertelt manager Henri Molenaar. “Ik hoop dat we over tien jaar geen voedselverspillingsfabriek nodig hebben. De consument wordt wel steeds bewuster van het weggooien van voedsel.”

Hoogst haalbare
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) bestaat uit drie treden, waarvan de derde het hoogst haalbare is. De PSO is een keurmerk voor bedrijven die sociaal ondernemen. “Maar tien procent van de Nederlandse bedrijven haalt de derde trede”, vertelt Yuri Starrenburg, bestuurder van PSO-Nederland.

“Een bedrijf als Philips staat op de eerste trede, dat is al heel knap. De Verspillingsfabriek heeft een sociaal doel, bij hen is het dus best logisch dat ze de derde trede hebben bereikt.” De meeste werknemers zijn in loondienst bij de Verspillingsfabriek. “In sommige gevallen krijgen we een subsidie van de gemeente om verlies aan werkprestaties te compenseren. Maar dit is soms helemaal niet nodig, sommige werknemers presteren gelijk als ieder ander”, vertelt manager inclusiviteit Jos van Delft.

Lunchroom Happy Tosti werkt met mensen die een arbeidsbeperking hebben. “We creëren hier werkplekken voor mensen die meer moeite hebben met het vinden van een geschikte baan”, zegt mede-eigenaar Wiebe Smulders.

  • Happy Tosti Den Haag
  • Mede-eigenaar Wiebe Smulder met medewerkster
  • Tomatensoep van Verspillingsfabriek
  • bootstrap carousel example
Happy Tosti Den Haag1 Mede-eigenaar Wiebe Smulder met medewerkster 2 3 Tomatensoep van Verspillingsfabriek4 5 Medewerkster Sharon: 6 7
javascript image slider by WOWSlider.com v8.8

Trend
Studente Sociaal Pedagogische Hulpverlening Ndedi van der Veen loopt stage bij lunchroom Fröbel in Rotterdam. “Mensen met een beperking gaan hier werken in het echte werkveld.” Ndedi geeft stressverminderingstraining of een training voor sociale vaardigheden. “Laatst was er een voorlichting over kortsluiting en hoe je veilig moet koken. Buiten stond een trailer met een nep keuken erin, deze vloog in de fik. Iedere werknemer moest de vlam in de pan doven met een deksel.” Volgens Ndedi worden lunchrooms zoals Fröbel steeds populairder. “Het wordt steeds meer een trend.”

Happy Tosti in Den Haag merkt dit ook. Inmiddels heeft de lunchroom verschillende vestigingen: een in Leiden, Hoofddorp en Breda. Ook serveren ze de tomatensoep van de Verspillingsfabriek. “Mensen helpen met een arbeidsbeperking en voedselverspilling tegengaan, zo help je elkaar”, vertelt Smulders.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…