What if: Scotch gets hard to sell

november 19, 2017
123 Views

Door: Charlotte Hamilton en Merijn Metsemakers

73% van de Schotse export, bestaat uit whisky. Afgelopen jaar steeg de export zelfs tot 1.4 miljard flessen. Maar wat zijn de gevolgen voor deze sector, als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese unie stapt? Wij vroegen het aan Simon Clark, Professor of economics aan de Universiteit Edinburgh.

Tot nu toe heeft de Brexit voornamelijk voor onduidelijkheid gezorgd. En als er iets is waar investeerders niet van houden, dan is het onduidelijkheid. Hierdoor is het vertrouwen in de pond gedaald. Dit is volgens Clark de reden dat de whiskyexport is gestegen: “Afgelopen jaar is de verkoop aan het buitenland gestegen met 4%, dit komt voornamelijk omdat het nu voordeliger is om whisky in te kopen, want door de lagere waarde van de pond is dit stukken goedkoper”.

Maar wat nou als de Brexit is afgerond en de pond weer stabiel is? “Zelfs dan hoeven we ons nog niet heel veel zorgen te maken. Als je kijkt naar de wereldmarkt, zie je dat de vraag naar whisky stijgt. Daarnaast is er meer vraag vanuit bijvoorbeeld China. Hierdoor kunnen de eventuele verliezen op de Europese markt daar gecompenseerd worden”, aldus Clark.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…