Jemen, een vergeten land in burgeroorlog

december 6, 2017
115 Views

Jemen is één van de armste landen in het Midden-Oosten. Het land verkeert sinds 2015 in een bloederige burgeroorlog. De Houthi’s, een Sjiitische groepering die trouw was aan oud-president Saleh, vecht tegen de regeringsgezinde troepen van de huidige president Al-Hadi.

Vergeldingsactie

Saleh brak vorig weekend zijn samenwerking met de Houthi’s. Zij reageerden vervolgens met een vergeldingsactie en hebben Saleh, toen hij op de vlucht sloeg vermoord. De Houthi’s worden volgens Saoedi-Arabië gesteund door Iran. Iran ontkent dit en wijst met de vinger naar Saoedi-Arabië. Die met hulp van een internationale coalitie de regeringstroepen van Al-Hadi steunt.


Oplossen

Ondanks de bloederige burgeroorlog zien we weinig nieuws over Jemen op de Nederlandse tv. Volgens Hans Luiten, auteur van het boek Begrijp jij het Midden-Oosten nog?, komt dat doordat Jemen economisch weinig betekent voor Nederland. ‘’We hebben een blinde vlek voor het regime van Saoedi-Arabië, die mede een bepalende factor speelt in Jemen’’.

Die vlek komt door economische- en strategische redenen. Of er een oplossing voor de burgeroorlog in Jemen is, ligt volgens Luiten aan de twee partijen die het land hebben gegijzeld; Saoedi-Arabië en Iran. ‘’Het conflict kan pas worden opgelost als deze twee grote partijen met elkaar gaan praten. Dat vergt wijsheid en verzoening tussen de twee regimes. Maar dit geldt ook voor het conflict in Irak en Syrië’’.

Afgelopen week kwam Floortje Dessing in het nieuws omdat ze voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld het Rode Kruis in Jemen bezocht. Zij is inmiddels weer veilig geland op Schiphol. Door de plotselinge, hevige gevechten die waren uitgebroken, moest Floortje met haar team in een bunker op de compound van het Rode Kruis schuilen.

Image Credits: Rod Waddington/Flickr.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…