Zeemeerminzwemmen: een hype of sport?

Bijzondere nieuwe sporten: de laatste jaren schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Sommige sporten lijken meer een hype te zijn, terwijl anderen na een jaar nog steeds aan populariteit winnen. Een voorbeeld van zo’n nieuwe ‘sport’ is zeemeerminzwemmen.

Jolanda Van der Meijden van zwemschool ONDA haalde anderhalf jaar geleden als eerste het zeemeerminzwemmen naar Nederland. Volgens Van der Meijden is er bij het zeemeerminzwemmen wel degelijk sprake van een sport in plaats van een hype. “Als het een hype was geweest was de populariteit allang weer afgenomen’’, denkt ze. Daarnaast voegt ze toe: “Sommige kinderen zitten echt óp zeemeerminzwemmen net zoals ze óp voetbal zitten.” Toch begrijpt ze wel waarom mensen zeemeerminzwemmen minder als een sport zien dan bijvoorbeeld voetbal. “We zijn natuurlijk niet aangesloten bij een bond zoals voetbal dat is.”

De toekomst

Van der Meijden probeert nu met ONDA te zorgen voor een overkoepelende organisatie voor het zeemeerminzwemmen in Nederland. Zo sprak ze met de Koninklijke Nederlandse Zwembond (NKZB), over het opnemen van het zeemeerminzwemmen in hun bestand. Maar volgens Van der Meijden heeft de NKZB nog niet helemaal door hoe populair het is. Toch weerhoudt dat haar er niet van om dit jaar voor de tweede keer het Nederlands Kampioenschap zeemeerminzwemmen te organiseren. “De eerste keer waren de regelementen nog redelijk soepel, maar dat gaan we dit jaar aanscherpen. Misschien is er wel zoveel animo dat we zelfs met voorrondes moeten gaan werken.”

Olympische sport

Of zeemeerminzwemmen ooit een olympische sport kan worden durft Jolanda niet met zekerheid te zeggen, maar het zou volgens haar wel kunnen. “Het heeft kenmerken van een olympische sport: het gaat om snelheid, behendigheid en souplesse, én je kunt er regelementen aan vastplakken. Schoonspringen is toch ook een olympische sport?”.

Stokpaardrijden, suppen, jumping-fitness, surfyoga, dronesurfen, apenkooien voor volwassenen, interactief squashen en zeemeerminzwemmen: naast zeemeerminzwemmen bestaan nog tal van andere sporten die je misschien nog niet kent. De Nieuwsredactie licht er zes voor je uit!

Image Credits: Creative Commons: HarshLight.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…