Boeren winnen het van stadse koters

Kinderen op een plattelandse basisschool scoren beter op de Cito-toets dan hun leeftijdsgenootjes in de stad. Dit blijkt uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL.

Jasper Bunskoek, de man achter het onderzoek, zegt niet gekeken te hebben naar de reden voor het grote verschil. “Het kan komen doordat de klassen op plattelandse basisscholen vaak wat kleiner zijn dan die in de stad. De leerlingen krijgen dan meer één op één les. Dit is wel meer een aanname dan een feit”, zegt Bunskoek, “Ik heb me eigenlijk alleen gefocust op de cijfers”.

Grote of kleine klassen; het maakt niet uit
Iemand die daar wél iets over kan zeggen is Ard Lazonder, hoogleraar onderwijswetenschappen. Het is niet aannemelijk dat kleinere klassen zorgen voor een betere Cito-score volgens de hoogleraar. “Uit eerder onderzoek is gebleken dat als er al positief effect is door het plaatsen van minder leerlingen in een klas, dit niet consequent en consistent is. Het prestatieverschil tussen kinderen in grote en kleine klassen is nihil”, zegt Lazonder.

Brutaal vs. gehoorzaam
Het zou wel kunnen liggen aan de samenstelling van de populatie. “Bij kinderen op stadse basisscholen komt het meer voor dat ze een migratieachtergrond hebben. Zij zijn vaker sinds kortere tijd in Nederland.” Ook zou de ‘braafheid’ van de plattelandse kinderen een rol kunnen spelen in hun prestaties. “Stadse kinderen zijn misschien wat brutaler en plattelandse kinderen wat rustiger en gehoorzamer”, aldus Ard Lazonder.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
6 views
Life&Style
6 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
10 views
Sport
10 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
14 views
Life&Style
14 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…