Genderneutraal: het irritantste woord van 2017

december 7, 2017
88 Views

Krijg jij de schijt van het woord genderneutraal? Dan ben je niet de enige. Genderneutraal is vanochtend uitgeroepen tot het meest irritante woord van 2017. Er is 23.000 keer op gestemd en het is met 43 procent van de stemmen uitgeroepen tot het irritantste woord van 2017.

Afgelopen maand riep het Instituut van de Nederlandse taal iedereen op woorden in te sturen waar zij gek van werden. Daaruit heeft het Instituut een top-10-lijstje opgesteld waar iedere Nederlander tot woensdag 6 december op kon stemmen. Genderneutraal was toen ook het meest ingestuurde woord. Andere kanshebbers waren in je kracht staan en papadag. Deze woorden haalden een gedeelde tweede plek met 14 procent van de stemmen.

“Ik gaf het een goede kans, maar ik had niet verwacht dat het met deze meerderheid zou zijn” zegt Laura van Earten, medewerkster van het Instituut van de Nederlandse taal. “Zelf vind ik dit woord niet zo storend. In je kracht staan vind ik pas irritant. Het klinkt wel lekker, maar wat betekent het eigenlijk? Ik vind het een vaag woord.”

De stemmers vinden het woord vooral irritant omdat het overkomt als een samenvoeging van een Nederlands en Engels woord. Het zou dus volgens hen eigenlijk ‘geslachtsneutraal’ moeten zijn. Ook vinden ze het een voorbeeld van politieke correctheid.

De verkiezing is vooral symbolisch: er wordt geen actie ondernomen tegen dit woord.


Bron: Pixabay

Image Credits: Prozentzwanzig.

You may be interested

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa
Life&Style
9 views
Life&Style
9 views

Kerststad Valkenburg: de beste van Europa

Noah Raeven - december 10, 2017

Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van Europa 2018. Dat is natuurlijk heel wat voor een stadje met minder dan 100.000…

Nominaties liever dicht bij huis
Sport
14 views
Sport
14 views

Nominaties liever dicht bij huis

Adinda de Koster - december 10, 2017

Matwé Middelkoop, professioneel tennisser sinds 2002, hecht waarde aan het jaarlijkse sportgala in Breda. Ondanks het geen internationaal event is,…

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels
Life&Style
17 views
Life&Style
17 views

Chocolade sprinkhanen, geroosterde meelwormen en gebakken krekels

Tess Mutsters - december 10, 2017

Dr. Patricia Stevens kreeg zes jaar geleden interesse in het eten van insecten, na een studie in de richting van…