Studenten worden niet automatisch productiever door te gaan sporten.“Dit zegt Sportwetenschapper Marck de Greeff. Hiermee spreekt hij eerdere onderzoeken en enquêtes gedeeltelijk tegen. Daaruit bleek dat sport de productiviteit bij basisschoolleerlingen en volwassenen bevordert.

De Greeff twijfelt of sporten de productiviteit van studenten bevordert. “Mijn ervaring is dat veel studenten meer tijd in de sportschool doorbrengen dan in de bibliotheek. Dus nee, studenten worden niet automatisch productiever door te gaan sporten.“

Niet leeftijdsafhankelijk

Toch geeft de Greeff aan dat er op dit moment nog geen reden is om aan te nemen dat de effecten van sport afhankelijk zijn van leeftijd. “Er zijn bijvoorbeeld meerdere studies die aantonen dat de cognitieve prestaties van kinderen en jongeren inderdaad verbetert direct na matig tot intensief sporten.“ Hij vult aan dat matig tot intensief sporten wel afhankelijk is van hoe sportief de persoon is.

Sporten kan dus echt wel een positief effect op de studenten hebben. “Zolang het niet ten koste gaat van de studietijd kan het wel heel goed werken. Ik zou dan aanraden om voorafgaand aan het studeren minstens dertig minuten matig tot intensief te sporten“, sluit de sportwetenschapper af.

Eerdere onderzoeken

Eerder bleek uit eigen enquêtes van Moasterboard en de Nationale Vacaturebank dat werknemers zichzelf productiever vinden door sport, voor, tijdens, of na het werk. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schreef in 2011 ook in hun blog dat sporten tijdens het werk de arbeidsproductiviteit verhoogt. Verder brachten onderzoekers van het VU Medische Centrum in Amsterdam een paar jaar geleden naar buiten dat sport de schoolprestaties van basisschoolleerlingen verbetert. Het effect van sporten op productiviteit is volgens de sportwetenschapper niet leeftijdsafhankelijk: ook bij studenten kan sporten dus leiden tot meer productiviteit.

 

 

 

 

 

Picture: JeppeSmedNielse