Bron foto:  Wakeem

Vaak denken mensen bij hiphop aan de Randstad, maar ook onder de rivieren groeit hiphop snel. Veel jong talent, hiphop-festival WOO HAH! en locaties als Poppodium 013 en Hall of Fame maken Tilburg de hiphophoofdstad van het zuiden.

Rapper Wakeem (22) komt uit Noord-Tilburg en ondanks het slechte imago heeft deze wijk toch een positieve invloed op hem gehad. “Iedereen kent elkaar en iedereen heeft respect voor elkaar. Iemand die ik van vroeger ken checkt nu bijvoorbeeld mijn muziek, iedereen is wel op de hoogte. Noord als wijk houdt je echt scherp, je moet kunnen uitdelen en incasseren. Dit gaat niet over vechten, maar je moet wel je mannetje staan en een weerwoord klaar hebben.”

“Tilburg heeft mij als persoon niet per se beïnvloed, maar plekken als Hall of Fame en festival WOO HAH! hebben mij enorm veel kansen gegeven. Drie of vier jaar geleden heb ik bij de Hall of Fame meegedaan aan ‘Talent meets Talent’. Dit heeft me enorm veel podiumervaring gegeven, mijn show vorig jaar op WOO HAH! was nooit zo vet geweest als ik daar niet had gestaan. Daar heb ik ook wat dingen achter de schermen geleerd. Over die dingen achter de schermen denk je als artiest niet meteen na, maar ze zijn wel heel belangrijk.”

Joost van Abeelen zegt dat 013 het heel belangrijk vinden om nationaal en internationaal talent een kans te geven: “Hiphop artiesten kennen vaak een ontzettend snelle groei en wij willen deze groei een podium geven en stimuleren.” Deze kans kreeg Wakeem vorig jaar samen met T.Dutty op WOO HAH!.
“WOO HAH! was zeker de gekste show die ik ooit gedaan heb. Het was een heel fijn gevoel dat het in mijn eigen stad was, maar het was vooral vet om te zien dat er ook zoveel mensen van buiten Tilburg mij kwamen checken. Veel meer mensen beseffen nu dat je vanuit Tilburg ook bereik naar de Randstad kunt hebben”, vertelt Wakeem.

Hiphop bij Poppodium 013
“We organiseerden in 2014 het evenement De Definitie van Hiphop waar veel Nederlandse hiphop artiesten optraden. We zagen hierna de vraag naar een hiphop-evenement in Nederland groeien. Zo besloten we om samen met concertorganisator MOJO WOO HAH! op te zetten.” WOO HAH! is hét pronkstuk van 013 op het gebied van hiphop. Het festival heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt: van een ééndaags festival met 4000 bezoekers in 2014 tot een 3-daags festival in 2018 met meer dan 15.000 bezoekers.

De liefde voor het genre wordt breed gedragen binnen het Poppodium. “Met 013 doen we natuurlijk veel in de binnenstad met onze ‘013 op locatie’-shows, hier worden vaak de hiphopartiesten in Hall of Fame geboekt. Grotere artiesten kunnen we natuurlijk een plek in onze eigen vestiging geven, zoals in het verleden: Nas, The Game en Machine Gun Kelly”, zegt Van Abeelen. De afgelopen jaren was de locatie, de Spoorzone in Tilburg, kenmerkend voor het festival. Dit jaar gaat het festival voor het eerst naar een nieuwe locatie. Het verlaat de stad en verhuizen naar de natuur van de Beekse Bergen bij Hilvarenbeek. Van Abeelen zegt dat de ‘vibe’ die het festival waarborgt niet per se gebonden is aan de locatie. 013 en MOJO denken dat ze bij de Beekse Bergen, wat bij de meeste mensen bekend is als safaripark, de beleving van eerdere edities kunnen overtreffen.

Check hier de laatste clip van Wakeem, “Bladiebla”: