Verhalen over het zien van leprechauns zijn talrijk in Ierland. “Rond 1916 werd er in Phoenix Park in Dublin een leprechaun gevonden door een man”, vertelt Mark Ó Géaráin, manager van het National Leprechaun Museum in Dublin. Dit was echter geen kleine, groene kabouter met een pot goud.

“De leprechaun was al dood op het moment dat een man hem vond. Hij mummificeerde het lichaam van het wezentje en legde het ten toon in zijn huis”, vertelt Mark. “Die man had een dochter. Ik ben haar ooit een keer tegengekomen en zij vertelde me dat het wezen in een kleine kist in de huiskamer lag.”

Op een avond waren de dochter en een vriendin van haar boven in haar kamer toen ze een luid gegrom hoorden van buiten. De twee kinderen waren zo bang dat ze niet durfden te bewegen, tot het de volgende ochtend weer licht werd. Ze renden naar beneden en daar stond de vader, hij was woest, want de leprechaun was weg.

“Ze vertelde me dat haar vader dacht dat zij en haar vriendin met het wezen hadden gespeeld en dat ze het kwijt waren geraakt. Maar toen ze beneden kwam en zag dat de leprechaun weg was wist ze al wat er was gebeurd. Ze dacht dat het gegrom van de avond daarvoor van een Cu Sith moest zijn. Dat is een hond die dode magische wezens terug brengt naar hun eigen wereld.”

We zullen natuurlijk nooit weten of het wezen dat de man had gevonden echt een leprechaun was. “Het valt niet te verklaren hoe het wezen opeens verdween”, vertelt Mark. “Maar ik geloof niet dat het echt een leprechaun was. In die tijd was taboe om een kind te krijgen als je niet getrouwd was. Het gebeurde regelmatig dat vrouwen een abortus bij zichzelf pleegden en de foetus ergens verstopten of begroeven. Ik denk dat de kans groot is dat die man gewoon een foetus heeft gevonden, in plaats van een leprechaun.”