Jongeren hebben behoefte aan voorlichting over sexting, dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Pubers sturen pikante foto’s en zijn zich niet bewust van de gevolgen. 

Dinanda van der Jagt (21) ondervond zelf de gevolgen van verspreiding van naaktfoto’s. Ze vertelt dat ze naïef was op het moment dat ze de foto’s van zichzelf verzond. “Geen seconde dacht ik eraan dat een tijd later de hele wereld dit zou kunnen zien.” Voorlichting van school over deze situatie heeft ze nooit gehad, maar het had haar in deze situatie zeker geholpen. “Als mij ooit de gevolgen waren verteld, was de impact minder groot geweest. Dan had ik het in mijn achterhoofd kunnen houden, nu had ik geen idee”.

Bewust zijn van seksuele voorlichting en sexting speelt dus een belangrijke rol. Edward de Haan, GGD hart voor Brabant en Manouk Vermeulen, consultant interventie bij Rutgers (kenniscentrum op het gebied van seksualiteit) vertellen meer over het belang van deze voorlichtingen.

Of voorlichting het verspreiden van naaktfoto’s zal voorkomen, twijfelt Dinanda aan. “Sturen van foto’s gebeurt nu eenmaal, dus ik denk niet dat je dat in grote mate door voorlichting voorkomt.” Maar mensen moeten ook aan de verspreider denken, vindt ze. “Ik zal nooit zeggen dat hij de volle laag over zich heen moet krijgen, maar er wordt vaak vergeten dat ik niet de enige schuldige ben.”

Dit is ook wat Jennifer de Graaf vertelt. Zij is werkzaam in het sexpertise team van Sterk Huis en begeleid met name ook slachtoffers van sexting. “Het belangrijkste om mee te geven in een programma is dat je er niet alleen voor staat. Natuurlijk is het niet slim om blote foto’s te maken, maar het hoort tegenwoordig ook voor een deel bij de ontwikkeling van de seksualiteit.” Aan het einde van zo’n programma wil Sterk Huis er dan ook voor zorgen dat de (tot nu toe alleen maar) meiden er sterker en zelfverzekerder uitkomen dan ervoor.

Dinanda volgde zo’n soortgelijk programma en dat heeft haar zeker geholpen. “De impact die gelekte foto’s op me had, was verschrikkelijk naar. Ik was onzeker en durfde mensen niet onder ogen te komen. Ook werden er hele smerige dingen tegen me verteld in verschillende WhatsApp groepen. Met praatgroepen leerde ik dit achter me te laten.”

Toch zijn er middelbare scholen die hun leerlingen al inlichten over sexting. Harold van Dam, biologie docent op de Jozef Mavo in Vlaardingen deelt zijn ervaringen in de klas van de afgelopen 14 jaar.

In de klas bij biologiedocent Harold from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Slachtoffer Dinanda geeft nu zelf ook af en toe voorlichtingen en vindt het vooral belangrijk dat buitenstaanders begrip tonen. “Ga niet neerbuigend doen of afstandelijk, denk: dit had mij ook kunnen overkomen. Ik had dit net zo goed kunnen zijn.” Ook voor slachtoffers heeft ze tips. “Je hoeft je niet te schamen. Het ligt niet aan jou dat anderen het minderwaardig vinden. Blijf praten en sluit jezelf niet op. Zo raak je niet alleen anderen kwijt, maar uiteindelijk ook jezelf en dat is nergens voor nodig.”