“Iedereen mag een aanhouding doen op heterdaad”, Willem van Hooijdonk is woordvoerder van de Politie in West-Brabant, Zeeland en omgeving. Als oud-agent snapt hij dat burgerparticipatie heel helpvol kan zijn.

Afgelopen dinsdag tweet de politie in Tilburg over een woninginbraak op de Schoutderoijstraat waarbij de politie niet de verdachte aanhield, maar de buurtbewoners. “Je mag een persoon tegennhouden totdat een politie komt”, zegt van Hooijdonk. in hoeverre kan je als burger zijnde de touwtjes in eigen handen nemen?
“Wees gewoon alert en klaar om andere te helpen, maar alles natuurlijk binnen de wet”. Raad Hooijdonk aan. Het kan niet zo zijn dat jij ziet dat iemand in elkaar geslagen wordt en dat jij met een groepje staat toe te kijken. Nadat je de politie hebt geraadpleegd moet het van zelfsprekend zijn, dat je waarbij je kan, helpt. Ik snap dat het eng kan zijn om zomaar met bepaalde situaties te bemoeien, maar als je met een grotere groep bent en makkelijk de dader kan tegenhouden waarom zou je niet optreden”? Aldus Hooijdonk.

Zo help je mee

Niet alleen tijdens een gebeurtenis kan je meehelpen, maar je kan ook helpen dingen te voorkomen met behulp van whatsapp groepen in je buurt. Al geeft Hooijdonk eerlijk toe dat hij daar zelf niet al te beste ervaringen mee heeft. “In sommige buurten is de app niet helpvol en gaat het nergens over, maar als er serieus mee om wordt gegaan, dan kan het echt helpen. Wijkagenten proberen burgers hierin te sturen.”
Misschien heb je altijd wel een droom gehad om de volgende superman of vrouw te worden maar dat vindt Hooijdonk niet zo’n goed idee. “Wees voorzichtig”, Zegt Hooijdonk en hij geeft als laatste tip om je aan te melden op Burgernet. Hiermee ontvang je berichten als er bijvoorbeeld een verdacht persoon bij jou in de buurt rondloopt. “Zo blijf je alert. En als er wat gebeurt, bel altijd eerst de politie en hou je aan de wet. En als je wat gezien hebt tip de politie. Daar help je de politie en jezelf mee.”