“Er lopen te veel studenten rond op de universiteit die op het HBO thuishoren”. Hoogleraar-directeur Bert van der Zwaan van de Universiteit van Utrecht pleitte dinsdagmorgen in het AD dat universiteiten meer druk moeten leggen op studenten die slecht presteren. Maar is dat de oplossing?

“Ik vind het een vage uitspraak’, zegt Bram Peper, hoogleraar sociologie aan Tilburg University. “Het suggereert namelijk dat studenten zelf de verkeerde keuze maken, terwijl dit de studenten juist helemaal niet aan te rekenen valt. ”

Universiteitje spelen
Het probleem speelt wel op de universiteit van Tilburg. Peper zegt dat hij wel degelijk studenten ziet rondlopen die beter op het hbo thuishoren. Volgens Peper is het hoger onderwijs namelijk een mengelmoes van alles geworden. Bij de invoering van de bachelor-masterstructuur in 2004 is dit begonnen. “Universiteiten lijken steeds meer op hbo’s met hun stages en praktijkvakken”, zegt Peper, “en dat terwijl hbo’s universiteitje spelen met lectoren en onderzoek.”


Prestatiemaatschappij

Veel studenten die misschien beter op het hbo thuishoren, kiezen eerder voor een universitaire studie. “Dat is niet gek in deze prestatiemaatschappij”, verklaart Peper. “Met een WO-diploma heb je nu eenmaal meer maatschappelijk aanzien dan met een hbo-diploma. Zolang we in deze prestatiemaatschappij leven, verdwijnt dit probleem niet zomaar.”

Te weinig geld naar onderwijs
“Een belangrijke oorzaak van het probleem is dat Nederland, als relatief rijk land, heel weinig uitgeeft aan onderwijs”, verklaart Peper. “Dus om het probleem op te lossen zou er allereerst meer geld naar het onderwijs moeten  om de kwaliteit te verbeteren.” Daarnaast liggen er ook kansen bij middelbare scholen. “Betere voorlichting bij (vwo-)leerlingen kan er ook voor zorgen dat jongeren betere studiekeuzes maken.”