Engelse citytrippers kunnen vanaf morgen rechtstreeks vanuit Londen de trein pakken naar Amsterdam. In nog geen vier uur zetten zij voet in Noord-Holland. Nederlanders die graag naar Londen gaan komen er slechter vanaf. Zij moeten nog steeds overstappen in Brussel.

Nederlanders moeten minstens een jaar wachten voordat ze een directe trein naar Londen kunnen nemen, terwijl er vanaf morgen wel twee keer per dag een trein naar Amsterdam rijdt. De oorzaak hiervan is dat Groot-Brittannië niet in het Schengengebied ligt. Vincent Wever, hoofdredacteur OV-Magazine vertelt: “Partijen die een nieuwe verbinding willen laten rijden,  moeten hiervoor capaciteit aanvragen bij de spoorwegbeheerder, in Nederland  is dat ProRail. Zodra ze die capaciteit hebben,  kunnen ze in principe gewoon hun gang gaan”, legt hij uit.  “Maar omdat Groot-Brittannië niet binnen het Schengengebied ligt, moet Nederland eerst een verdrag met Groot-Brittannië sluiten over grenscontroles in Nederland.”

Er is volgens Wever ook een andere oorzaak voor de vertraging. “Het is een beetje de schuld van de NS en Eurostar. Zij hebben gehint op paspoort- en bagage Een belachelijk lange termijn volgens Wever, die deels te verklaren is omdat de Britten veel tijd kwijt zijn aan de Brexit-onderhandelingen. “Maar ik hoop toch wel dat de overheid er een beetje tempo achter zet .”