Niet meekunnen naar de bioscoop, avondjes stappen overslaan, een cracker met kaas als avondeten en geen drankjes meer doen op het terras. Herken je jezelf in een van deze dingen? Je bent niet de enige. Veel studenten schrikken van hun torenhoge schuld. Ook het nieuws dat banken minder geld uitlenen aan die met een studieschuld, helpt zeker niet mee.

De nationale studieschuld is nu 20,6 miljard(!) euro. Dat zijn 12.411.971 Macbooks, 7.193.978.499 biertjes en 1,12x het Bruto Binnenlands Product van IJsland. Dat is even slikken. Gemiddeld komen studenten uit op een schuld van minimaal vijftienduizend euro en daar schrikken ze van.

Elle (20), studeert Media en Cultuur aan de universiteit van Utrecht en woont daar al een jaar op kamers. Dure kleren en vaak uiteten gaan is voor haar en vele andere studenten a luxury they can’t afford. ‘Ik heb een haat-liefde verhouding met lenen. Je kunt er je kamer en studie mee betalen, maar je moet dat gigantische bedrag vroeg of laat toch terugbetalen. Daar zie ik best tegenop.’

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel: Robbie, helpdesk bij ABN Amro, gaf ons verschillende tips om slim met geld om te gaan:

  1. Open een geblokkeerde spaarrekening. Met deze spaarrekening móét je wel van je geld afblijven, want je kunt je geld tussentijds niet opnemen. 😉
  2. Maak een huishoudlijstje met de kosten voor die maand of week. Pin dat bedrag en zodra dat geld op is, is het op. Zo geef je niet meer uit dan je hebt.
  3. Plan etentjes/bioscoopbezoeken/stapavondjes vooruit. Dit klinkt misschien heel saai, maar als je leuke dingen vooruit plant, kun je daar voor sparen. Maak een spaardoel en een vast bedrag dat je achterhoudt per week, dan kun je volgende maand wel gezellig mee uit eten.
  4. Houd je ogen open voor goedkope telefoonabonnementen. Elk jaar zijn er weer nieuwe aanbiedingen die veel aantrekkelijker zijn dan je oude telefoonabonnement.
  5. Neem in plaats van een dure cappuccino zelf een thermoskan met koffie mee naar school. Hiermee bespaar je ongeveer twee tot drie euro per dag. Aan het eind van de maand houd je dan misschien wel ongeveer vijftig euro over. Score!

Ps. Ook besparen op je telefoon? Lees het artikel hieronder!

Hoe komt de Pocophone F1 zo goedkoop