Vijf studenten van de HvA hebben een game ontworpen voor visueel of verstandelijk gehandicapte mensen. Deze game zorgt ervoor dat mensen met een beperking meer bewegen en kunnen gamen. Het is voor het eerst dat er een Nederlandstalige videogame komt die speciaal ontwikkeld is voor deze doelgroep.

De game is ontworpen voor de spelcomputer Pillo. De Pillo is een interactieve spelcomputer met een kussen als controller, zodat mensen met een (visuele) handicap ook kunnen gamen en daarmee ook fit blijven.

Bewegen met een doel

Een van de ontwikkelaars legt uit waarom het juist goed is dat er eindelijk een spel op de markt komt voor deze mensen: “Mensen met bijvoorbeeld een EMB zijn vaak rolstoel gebonden. Zij kunnen meestal alleen bewegen met de handen en armen. Met deze game heeft dat bewegen, zoals slaan of tikken op het kussen, ook echt een doel .”

De studenten observeerden hoe de doelgroep reageerde op de Pillo-spelcomputer, die in gebruik is bij zorginstelling Visio. Ze merkten dat bewoners erg reageerden op de geluiden. “De cliënten klapten bij de geluiden of probeerden ze na te doen, we zagen dat ze daar positief op reageerden.”

Na een hoop observeren en brainstormen heeft de game het thema piraten gekregen.  “De doelgroep bleek heel breed: de jongste bewoner is negentien en de oudste zeventig. Gelukkig hebben we al hun wensen in de game kunnen verwerken.”

Geluiden

De naam van de Pillo-game is ‘De verloren schat van kapitein Zeebaars’ en is te spelen met twee tot vier spelers. Het verhaal van de game is gebaseerd op herhaling en beloningsgeluiden. “Wij merkten dat het belangrijk voor onze cliënten is dat ze begrijpen wat ze aan het doen zijn in het spel en dat ze daarvoor beloond worden. Daarom maken we in de game gebruik van herhaling en horen de spelers geluiden als ze iets gehaald hebben.”

De studenten kregen de opdracht van zorginstelling Visio die al meer ervaring heeft met de Pillo-computer. De zorginstelling was zo enthousiast dat zij subsidie heeft aangevraagd om de piratengame op te markt te krijgen.

© De verloren schat van kapitein Zeebaars