Heel de wereld zag hoe Serena Williams afgelopen week uit haar slof schoot bij haar finalewedstrijd tegen Naomi Osaka. Veel topsporters kunnen hun emoties niet in bedwang houden als ze een tegenslag te verduren krijgen en dat heeft te maken met een aantal factoren.

De ene topsporter loopt na zijn nederlaag kalm het veld af terwijl de ander zijn tennisracket aan gort slaat. Sporters reageren verschillend op hun verlies en dat heeft volgens sportpsycholoog Frans Folkvord allemaal te maken met één ding: Het ego. “De spelers die de meeste agressie tonen op het veld zijn vaak ook de spelers met de grootste trots. Wanneer zij verliezen kunnen zij die trots niet aan de kant zetten en worden ze heel erg boos.”

Mannen en vrouwen

Er zit volgens Folkvord ook verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat boos wordt. “De mannen hebben vaak het grootste ego, vrouwen iets minder. Je ziet daarom ook dat mannen het vaakst giftig worden bij hun verlies.”

Tennisspelers staan aan de top van de boze sporters. “Tennissers zijn vaak extra beladen, omdat ze wedstrijd na wedstrijd spelen om in de finale te komen. Als ze daar eenmaal staan en dreigen te verliezen, wordt het zwart voor hun ogen. Daarom zijn vaak de beste tennissers het snelst  Boos.”

Therapie

Folkvord krijgt in zijn praktijk ook vaak kinderen die op het veld niet tegen hun verlies kunnen. “Ouders vragen dan aan mij waarom hun kind thuiskomt met een vermorzeld racket. Ik help die kinderen dan hun emotie onder controle te krijgen en de woede om te zetten naar iets positiefs.”

Ook professionele tennissers gaan soms in therapie om hun woede onder controle te krijgen. Roger Federer komt vaak negatief in het nieuws omdat hij zijn agressie niet de man was. “Federer is na ongeveer twintig keer boos worden in therapie gegaan voor zijn agressie en heeft het nu deels onder controle.”

Bordspelletjes

Frans vertelt dat mensen die boos worden in de sport ook vaak boos worden bij bordspelletjes. “Deze mensen hebben zo’n negatieve associatie met verliezen dat ze zelfs boos worden als ze verliezen bij een simpel bordspel. Ze zien overal een wedstrijd in.”

Hier nog een leuke compilatie van boze sporters: