Afgelopen week ging ‘De Week Tegen Pesten’ van start, in deze week wordt aandacht gevraagd voor pesten en werd bekend dat er steeds minder middelbare scholieren worden gepest. Dat klinkt als goed nieuws, maar de vraag is of scholen ook daadwerkelijk merken dat er minder gepest wordt.

De week tegen pesten from De Nieuwsredactie on Vimeo

Barbara de Bruin, psychologe, vertelt dat clienten die vroeger getreiterd zijn daar op latere leeftijd nog last van kunnen hebben. ‘Ik zie vaak dat mensen die vroeger zijn gepest nu met depressieklachten naar mijn praktijk komen. Het pesten zien zij dan niet als onderliggende oorzaak, terwijl dat het vaak wel is.’

De overheid

De overheid heeft in de afgelopen jaren een aantal dingen gedaan om het pesten tegen te gaan, waardoor het pesten in cijfers is afgenomen. Hieronder een tijdlijn waarin de acties van de overheid en de actuele cijfers staan.

 

Muur

De Bruin merkt op dat er nog een ‘muur’ om het onderwerp pesten staat. ‘Vooral vroeger sprak men niet over dat je gepest werd. Dat is nu gelukkig wel beter geworden, maar nog niet optimaal. Nu lopen gepeste kinderen in hun tienertijd vast en vertonen ze afwijkend, soms zelfs agressief gedrag.’

Pesten doet meer met mensen dan op het eerste gezicht lijkt. Wij spraken twee jongeren; een gepeste en een pester.

 

Pesten en gepest worden is dus iets waar volgens Barbara nog veel over gepraat mag worden. ‘Veel mensen krijgen door pesten een verkeerd zelfbeeld en dragen dat hun hele leven mee. Ik help dat zelfbeeld van mensen te verbeteren. Pas dan beseffen ze dat het pesten niet aan hun lag.’

Door: Céline van Haperen en Eline Damen