Fred van der Zwet en Roel den Dulk stoppen met de grootste kerststal van Europa. Roel wordt volgend jaar 70 en Fred 64 jaar. Ze kunnen het bouwen van de diorama fysiek nu nog goed aan maar willen stoppen op het hoogtepunt wat ze zelf hebben gekozen en niet gedwongen door fysieke beperkingen. De laatste keer wordt het diorama getoond bij Museumpark Orientalis. Roel: “We zullen het zeker missen maar tegelijk kijken we ook terug op zoiets moois met al die aandacht en hoe het gelukt is. Het is ook goed dat we het op zo’n feestelijke manier afsluiten.”

Het ontstaan

Fred en Roel leerde elkaar vijfentwintig jaar geleden kennen. Na vijf jaar besloten zij samen te wonen en ontdekte een gezamenlijk hobby namelijk kerstgroepen. Tot hun verbazing pasten de groepen qua karakter uitstraling en beeld goed bij elkaar. Zij wonen in een klein Fries christelijk dorpje. In hun woonkamer op een plateau van drie vierkante maakte zij het kerstdorp, de katholieke figuren kregen een andere rol zoals Josef hij werd marktkoopman. Nadat zij een aantal buurtbewoners hadden uitgenodigd is het balletje gaan rollen. Roel vertelt: “Eén van de buurtgenoten heeft de krant gebeld. We kwamen op televisie en in de krant het was maar drie vierkante meter maar oké, iedereen vond het zo mooi.” Daarna gingen steeds meer mensen op bezoek bij Fred en Roel zij organiseerde zelfs huisdagen, de jaren daarna hebben ze flink uitgebreid tot dat het zestien vierkante meter was, na negen jaar werd dat iets teveel voor thuis en werd het daarna elk jaar op een andere locaties getoond.

Grootste kerststal van Europa

Drie jaar geleden werden Fred en Roel uitgenodigd bij het Dickens festijn in Deventer. De organisatie wilde graag iets speciaals en benoemde het tot grootste kerststal van Europa. De creatieve heren zijn op onderzoek gegaan of dat wel echt zo was. Roel vertelt: “Natuurlijk zijn er in Europa opstellingen die qua oppervlakte groter zijn met grote beelden. Als je alleen al in de Sint Jan de kerstgroep daar ziet met aangeklede etalagefiguren die was in die zin qua oppervlakte groter. Maar we zijn nog nooit een kerstgroep tegen gekomen die zo uitgebreid met achttienhonderd figuren als die van ons.”

Opbouw

Een vrachtwagen gaat naar Friesland om de dertig kuub aan materiaal op te halen en naar het musea te brengen. De achterwanden die geprint zijn op vinyl zodat ze elke vorm van de ruimte kunnen aannemen worden als eerst opgehangen. De achterwanden bepalen waar de taferelen komen zoals Bethlehem en de woestijn. De eerste twee dagen worden alle dozen uitgepakt en alle verlichting aangebracht zodat de snoertjes weggewerkt kunnen worden. Fred begint aan een kant en Roel aan de andere kant op die manier werken zij naar elkaar toe. “Er komen veel beeldjes uit Catalonië Spanje, daar is het echt cultuur om het leven van alle dag uit te beelden. Ook komen veel figuren uit Napels Italië, de Napolitaans kerststal is daar een begrip. Alles wat daar gebeurd op de markt heeft weer een symbolische betekenis. Alle beroepen hebben een symbolische betekenis.”

De toekomst

Er zijn drie musea geïnteresseerd om de grootste kerststal van Europa over te nemen. Roel vertelt: “We zijn met ze in overleg, welke voelt voor ons het beste. Het is te kostbaar om cadeau te geven, maar we staan er zo in dat we het belangrijkst vinden dat het een toekomst heeft waar wij ons goed bij voelen. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn zoals wij dat hebben gedaan, maar het moet wel recht doen aan het geheel. Het is leuk om te verkopen maar we vinden het eigenlijk belangrijker dat het ergens komt waar wij ons goed bij voelen”

De grootste kerststal van Europa is nog te bezoeken tot 6 januari in Museumpark Orientalis.