High Sensitive Personality (HSP), of hoogsensitiviteit, krijgt steeds meer bekendheid. Mensen met HSP ervaren de omgeving intenser dan anderen en kunnen de prikkels moeilijker verwerken. Sommige wetenschappers en mensen op internetfora noemen het een verzinsel van de zelfhulpindustrie. Hebben mensen er daadwerkelijk last van of is het toch een modegril?

Ilja Lobbert, oprichter van Facebook-groep ‘Hoogsensitief en Strong-Willed’, is zelf ook hoogsensitief. Voor haar maken de meningen van anderen niet veel meer uit. “Iedereen heeft recht op een eigen mening. Ik ben eigenlijk al voorbij het punt dat ik mensen probeer te overtuigen”, vertelt Lobbert. Volgens haar ligt het probleem ergens anders: “Wat mij opvalt, is dat als kinderen afwijken er snel wordt gezegd dat ze hoogsensitief zijn. Het wordt dus als smoes gebruikt.” Dit vindt ze vervelender om te zien dan mensen die HSP onzin vinden.

Lobbert kwam erachter dat ze hooggevoelig is tijdens het lezen van een boek over hoogsensitiviteit. “Het was een halleluja-moment. Ik kreeg er kippenvel van”, vertelt ze. Opeens viel het kwartje voor haar: “In het boek werd precies beschreven wat ik al die tijd gevoeld had.” Voorheen kon ze nog niet plaatsen waar ze precies last van had. “Het is voor iemand die hoogsensitief is lastig om in de snelle maatschappij mee te komen, omdat we meer tijd nodig hebben de prikkels te verwerken. Als je niet weet dat je hoogsensitief bent probeer je jezelf aan te passen aan de maatschappij. Je gaat maar door en door.” Hierdoor kreeg Lobbert toen ze 25 jaar was een burn-out.

De zorg

De reguliere zorg en de wetenschap schenkt nog weinig aandacht aan HSP. Dat blijkt alleen al uit de kleine hoeveelheid onderzoeken die er naar gedaan is. Naast de reguliere zorg kun je terecht bij alternatieve zorg. Volgens Lobbert is het noodzakelijk voor een hoogsensitief persoon om reguliere zorg en alternatieve zorg te combineren. “Zonder reguliere zorg had ik niet meer geleefd, maar zonder alternatieve zorg had ik geen leven gehad.”

“Zonder reguliere zorg had ik niet meer geleefd, maar zonder alternatieve zorg had ik geen leven gehad.”

Een voorbeeld van alternatieve geneeskunde is coaching door middel van paarden. “Je zou het een alternatieve wijze kunnen noemen omdat er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan”, vertelt Marlou Kempen, iemand die door middel van paarden mensen coacht.

Paardencoach Marlou van Kempen from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Hoogsensitieve kinderen

Zelf heeft Lobbert een dochter die ook hoogsensitief is. Wel zit er een groot verschil tussen hun beiden. “Ik ben altijd introvert geweest. Als ik teveel prikkels heb trek ik me terug. Mijn dochter daarentegen verwerkt de prikkels op een andere manier: ze wordt boos en krijgt woedeaanvallen.” Volgens Lobbert is dit een voorbeeld van hooggevoeligheid en strong-willed. Hooggevoeligen die strong-willed zijn hebben moeite met hun prikkels juist te verwerken en kunnen daardoor last hebben van bijvoorbeeld stemmingswisselingen. “Toen ik hier iets over las herkende ik mijn dochter er meteen in. Toen heb ik ook mijn Facebookgroep opgericht.”

Om kinderen zoals de dochter van Lobbert te begeleiden zijn er verschillende kindercoaches. Janine Dubbeld is zo’n kindercoach. Zij herkent hetgeen dat Lobbert beschrijft heel goed. Volgens haar komt het vaak voor dat als ouders hoogsensitief zijn, de kinderen dat ook zijn en andersom. “Ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar uit mijn eigen ervaring merk ik dat bij sessies met kinderen de ouders plots ook erachter komen dat ze hoogsensitief zijn”, vertelt Dubbeld.

Volgens Dubbeld is er nog veel onwetendheid over hooggevoeligheid: “Als mensen erachter komen dat ze hoogsensitief zijn is dat meestal pas op latere leeftijd, nadat ze een burn-out hebben gehad. Dan komen ze er na research achter en valt alles op zijn plek.” Dit is dan ook precies wat er bij Lobbert is gebeurd.

Hoogsensitieve kinderen merken in hun omgeving veel op en denken goed na voordat zij handelen. De kinderen hebben een heel gevoelig zenuwstelsel en kunnen subtiele signalen opmerken die andere niet direct zullen zien. We spreken Cynthia Rombouts die na de pabo is doorgegroeid naar het speciaal onderwijs. Zij heeft zich nu gespecialiseerd in jonge kinderen. Ook spreken we Jacqueline Verhaegh. Zij studeerde voor nieuwetijds kindercoach en is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Ze bracht in 2014 een boek uit voor ouders, begeleiders, hulpverleners en leerkrachten om kinderen beter te begrijpen.

Voordelen

Hoogsensitiviteit hoeft niet altijd nadelig te zijn. “Het kan ook fijn zijn om zo bewust in het leven te staan. Dingen die fijn, goed en liefdevol voelen ervaar je natuurlijk ook extra bewust”, aldus Dubbeld. “Je kan ook je voordeel doen met het feit dat je jezelf beter in kan leven in mensen. De voordelen worden nog wel eens overschaduwt door de frustratie en het verdriet dat het kan opwekken.”