Sporten met een handicap is niet vanzelfsprekend. Paralympisch kampioenen Bibian Mentel en Jetze Plat en sportpresentator Toine van Peperstraten doen mee aan een Giathlon om zo geld in te zamelen voor het Fonds Gehandicaptensport. Zo willen zij ervoor zorgen dat fietsen, hardlopen en zwemmen voor iedereen vanzelfsprekend wordt en vooral voor iedereen toegankelijk is.

Door: Amber Janssen & Larissa Gomes Meyer

Tamara van Laarhoven (40), is inmiddels 6 jaar invalide. Daarvoor heeft zij handbal gespeeld. Nadat zij in een rolstoel belandde, kreeg Van Laarhoven een cursus aangeboden. Via een leerprogramma van de gemeente, waarbij je vaardigheden mee krijgt om goed om te gaan kunnen gaan met een rolstoel. Zo kwam Tamara in aanraking met het rolstoelbasketbal. Toen was zij er meteen van overtuigd dat zij moest basketballen.

Van Laarhoven ging niet verder met aangepast handballen, de sport die zij daarvoor beoefende, omdat het toen nog vrij nieuw was en het alleen aangeboden werd in Boxtel. “Een club vinden in de buurt is heel lastig omdat het allemaal heel dun bezaaid is.” Voor aangepast basketbal was de dichtstbijzijnde club in Rosmalen, daar ging Tamara eerst naartoe.

Tamara denkt dat zij het nooit zal kunnen accepteren om in een rolstoel te zitten. In het dagelijks leven ervaart zij nog moeilijkheden waarbij elke keer de gedachte te binnen schiet: ‘kon ik nog maar lopen’. Deze moeilijkheden ondervindt zij bijvoorbeeld ook als zij uiteten gaat. “Er zijn namelijk maar drie restaurants in Tilburg met een invalidentoilet.”

Aanpakken
Mieke Couwenberg, coördinator aangepast sporten Midden-Brabant, heeft Tamara geholpen om bij High Five het aangepast basketballen te introduceren. Samen hebben zij het basketballen in Tilburg voor iedereen mogelijk gemaakt.

Stukje armkracht
Toen Tamara na de dwarslaesie begon met sporten, heeft zij veel slijmbeursontstekingen gehad in haar schouder en bovenarm. Zij heeft een handbike, die elektronisch wordt ondersteund omdat het anders niet te doen is. De basketbalster verwachtte teveel van haar armen. De dokter vertelde: “Je verwacht van je armen hetzelfde als van je benen, maar daar zijn jouw armen niet voor gemaakt.”

Gehandicaptensport Nederland
Gehandicaptensport Nederland is een sportbond, gespecialiseerd in aangepast sporten. Het is ontstaan omdat sommige gehandicaptensporten zoals schaatsen, tafeltennis en wielrennen niet pasten bij de bestaande sportbonden. Dit overkoepelende orgaan pikte de ‘overgebleven’ sporten op.

Volgens Joris van Impelen, sportcoördinator van Gehandicaptensport Nederland, worden de meeste plannen opgepikt door andere organisaties, maar soms ook in het buitenland. “Als je een concept hebt opgesteld ontstaat er een soort van commissie, zij gaan dan op zoek naar aangesloten verenigingen.” Het plan wordt verder doorgezet door middel van geworven fondsen en toekomstige leden.

Ook biedt Gehandicaptensport Nederland cursussen op opleidingen aan zoals Sport & Bewegen. Dit omdat er goede begeleiding nodig is bij de aangepaste sporten. Van Impelen vertelt dat dit nodig is, omdat er veel vrijwilligers zijn. Alleen moeten zij wel goed opgeleid worden.

Zie hieronder de locaties waar je aangepast kunt sporten.

Vermoeiend
Vroeger, met handbal trainde Tamara drie á vier keer in de week. Bij handbal waren de wedstrijden wekelijks. High Five heeft één wedstrijddag die voor de basketbalster eigenlijk fysiek te zwaar is. Op de eerste wedstrijddag moest het team bijvoorbeeld naar Emmen. Dat betekent dat Tamara om vijf uur uit bed moet om haar medicijnen in te nemen, omdat zij geen controle meer heeft over haar blaas en darmen. Het team komt na zo’n wedstrijddag pas om half tien ’s avonds thuis. Voor Tamara is dit te lang, waardoor zij oververmoeid raakt. Met handbal ervaarde zij dit niet. “Als ik moet kiezen tussen aangepast basketballen en handballen vroeger, zou ik meteen handballen zeggen.”