TILBURG- Veel verstandelijk beperkten krijgen antipsychotica toegediend. Uit onderzoek van Gerda de Kuijper, arts voor verstandelijk gehandicapten,  blijkt dat antipsychotica bij 43%  helemaal niet nodig is. Waarom wordt het dan toch voorgeschreven?

Door Birgit Barten

Uit het onderzoek waarmee Gerda de Kuijper promoveerde blijkt dat probleemgedrag de hoofdreden is van het voorschrijven van antipsychotica is (zie infographic). Volgens Gerda de Kuijper is er nog een betere oplossing dan antipsychotica voor deze gehandicapten met ‘probleemgedrag’.

Gerda de Kuijper: ‘’Als personen met een verstandelijke beperking ook echt  psychotische symptomen vertonen, dan is antipsychotica een goed medicijn. Maar als een persoon probleemgedrag als agressie 0f zelfverwonding vertoont dan lost antipsychotica het probleem niet op. Het medicijn heeft een kalmerende werking, dus op het begin werkt het. Wanneer het medicijn langer wordt gebruikt vermindert de werking omdat de cliënt gewend raakt aan de kalmering.  Er kan beter gekeken worden naar andere maatregelen. Zoals een andere dagbesteding of misschien lijdt iemand aan een lichamelijke of mentale aandoening en is dat nog niet bekend. Dit kunnen allemaal oorzaken van probleemgedrag zijn. Wanneer wordt gezocht naar de oorzaak van het gedrag en het juiste medicijn of de juiste behandeling wordt het probleem ook echt opgelost. Als je diezelfde persoon antipsychotica zou geven dan blijft het probleem bestaan.’’