Stel je voor: je houdt van hiphopdansen en je wordt de nummer twee van de wereld. Nee? Kun je je het niet makkelijk voorstellen? De Tilburgse Chilton Galimo (20) wel, hij is het namelijk. Deze derdejaars student communicatie- en informatiewetenschappen aan de UvT mag trots zijn. Hij danst nog maar viereneenhalf jaar: “Dat is best kort in vergelijking met andere dansers, maar in die korte tijd ben ik het alleen maar leuker gaan vinden en nu kan ik eigenlijk niet meer stoppen. Ik ben er best wel verslaafd aan eigenlijk.” Samen met zijn team D-Crew reisde hij vorige week hij af naar Glasgow voor de UDO World Street Dance Championships 2013. En met lege handen thuiskomen, daar deed de dansgroep niet aan.

Door Fee Buurmans

Hoe hebben jullie je voorbereid?

“Onze set was al wat ouder, maar bij UDO hadden we deze nog niet laten zien. We kenden de dans dus al, en dan is het oefenen, oefenen, oefenen. Alles strak krijgen. Ook de sfeer in de groep moet goed zitten; je moet als team een goede energie uitstralen en elkaar goed aanvoelen. Het zijn toch emoties die je deelt op het podium. Als dat lukt, gaat eigenlijk alles vanzelf en ziet het er op het podium goed uit.”

Is de reis goed verlopen

“Er was een bepaalde feestdag in Engeland, dus het was erg druk op de weg. We waren anderhalf uur te laat aangekomen. Een geluk bij een ongeluk was dat de competitie drieënhalf uitgelopen, dus dat kwam mooi uit.”

Het Facebookbericht van Chilton
Het Facebookbericht van Chilton

Je had het op Facebook over ‘een klein incident op 24 augustus.’ Wat gebeurde er?

“Bij de hiphopdansers mocht ik naar de finale, maar toen we moesten verzamelen bij het podium was er verwarring: naast mijn medefinalist en ikzelf was er een derde jongen die beweerde dat hij ook in de finale zou zitten. De jury wist het ook niet en besloot dat we met zijn drie de finale zouden moeten doen. Mijn medefinalist werd toen al behoorlijk pissig, want hij wist dat die andere jongen er niet bij hoorde. Uiteindelijk werd de onbekende jongen eerste en ik tweede, de andere finalist derde. Die laatste flipte, kwam het podium op en de security moest hem in bedwang houden. Ik snap zijn reactie heel goed: je komt om te winnen, er ontstaat een misverstand en de jongen die er geen recht op had, mocht zich wereldkampioen noemen. Ikzelf bleef er rustig onder; andere mensen moesten daarna ook nog battellen en ik wilde ook geen rotsfeer in mijn eigen team brengen. Op zo’n moment  moet je de knop omzetten en het laten gaan, ook al was het onterecht.”

Dat klinkt erg professioneel. Is dit je eerste WK?

“Nee, dit is mijn vierde WK en daarnaast heb ik al aan drie EK’s meegedaan. De kwalificatiewedstrijden zijn het hele jaar door en dan hoop je dat je geselecteerd wordt. Het kost wel wat; je moet op tijd beginnen met sparen en sponsors werven, dan komt het meestal wel goed. Tegenwoordig is het wel moeilijker in deze crisistijd om sponsors te vinden. Dit jaar was onze eigen bijdrage per persoon 150 euro, maar soms ligt dat veel hoger, rond de 430 euro. Het ligt eraan hoe lang van te voren je weet of je meedoen of niet, want hoe eerder je boekt, hoe goedkoper natuurlijk.”

Wat voor contact heb je met andere teams tijdens het WK?

“In principe wil je niemand lastig vallen en blijf je met je eigen team. Maar vooral als je ergens een Nederlands woord hoort vallen is het altijd wel leuk om even contact te zoeken. Ook krijg je soms complimenten van een andere danser, en dat is wel echt tof.”

Wat was voor jou het mooiste moment van dit WK?

“Dat was toch wel de finale met het team. Net voor de finale hadden we nog wat aanpassingen gedaan, dus het was wel spannend of dat die er wel goed in zouden zitten, we dansten voor een grote zaal. Het applaus wat na het optreden kregen was zó overweldigend. Dan weet je dat je geen flater hebt geslagen, we hebben hier hard voor getraind en we gaan naar huis met in ieder geval een flink applaus. We zaten niet bij de top drie en werden tiende, maar we hebben er echt van genoten. Ook uit de positieve reacties van anderen konden we wel veel vreugde halen. Teleurstellingen zullen altijd blijven komen, maar die moet je zien te verwerken en de knop omzetten om verder te kunnen.”

Bekijk hier de set van D-Crew in de finale van het WK in Glasgow

Een dansende Chilton Galimo in Tilburg
Een dansende Chilton Galimo in Tilburg