Door: Paolo Marchetta

Het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal speelt vrijdagavond een wk-kwalificatiewedstrijd in en tegen Estland. Op papier geen lastige wedstrijd; De drie eerdere ontmoetingen, allen onder leiding van Van Gaal, liepen uit op een eenvoudige zege voor Oranje.

Bij velen zal er een groot vraagteken boven het hoofd verschijnen wanneer er over het Estisch voetbalelftal wordt gesproken.  Het land heeft op voetbalgebied Nederlandse invloed gekend. Van 2000 tot 2004 was Arno Pijpers er bondscoach. Na diens ontslag werd hij opgevolgd door Jelle Goes.

Om het Nederlands elftal naar de overwinning te helpen reizen vierhonderd supporters mee naar Estland. De kaartverkoop verloopt voor een deel via de Supporters Club Oranje.

Theo Pouw, bestuurslid van de supportersclub Oranje, denkt dat Nederland een lastig avondje kan verwachten: ‘’Estland zal natuurlijk volop op de verdediging gaan spelen en zo weinig mogelijk kansen proberen weg te geven. Ik zal niet gek opkijken als ze met zijn tienen voor de goal gaan hangen. Ik verwacht een kleine zege.’’

De Amsterdammer ziet zijn activiteiten bij de supportersclub puur als een hobby: ‘’Het is de bedoeling dat we bij elke uitwedstrijd alle supporters ter plekke voorzien van kaarten. We proberen te voorkomen dat de kaarten via de zwarte markt worden verkocht.’’

Over bondscoach Louis van Gaal is Pouw duidelijk: ‘’Ik heb vijf jaar heel prettig met hem samengewerkt bij Ajax. Hij is een vakman pur sang. Hij heeft in het verleden bewezen een topcoach te zijn en heeft veel prijzen gewonnen. Komend jaar gaat hij zijn volgende winnen in Brazilië.‘’

In aanloop naar deze  wedstrijd is veel te doen geweest over de positie van Wesley Sneijder binnen het team. In eerste instantie werd hij buiten de selectie gelaten. Hij zou conditioneel niet in orde zijn en te weinig ballen veroveren bij balverlies.

‘’Natuurlijk moet een speler als Sneijder altijd spelen. Hij is nodig voor de laatste pass. Door zijn inzicht wordt een speler als Van Persie vaker vrij voor de keeper gezet. Een heerlijke speler, maar dit is mijn mening. Ik ben geen bondscoach. Van Gaal wordt hiervoor betaald.’’ Aldus Pouw.