Door Trevor Wagener

Tilburg – Joost Niemöller heeft verbaasd gereageerd op het besluit van de NCRV om de samenwerking met hem te stoppen. De journalist keert niet meer terug als panelgast bij Het Mediaforum, een rubriek van het radioprogramma Lunch!. De omroep kwam tot besluit nadat hij te ver zou zijn gegaan over een door hem geschreven stuk op de site van De Dagelijkse Standaard.

Het omstreden verhaal van Niemöller ging over etniciteitsverschillen. Het betreffende controversiële deel van zijn stuk gaat als volgt: “Als het gaat over de zwarten ligt het probleem in al zijn helderheid op tafel, niet te vermijden. Bij zwarten is er meer werkeloosheid, heel veel meer criminaliteit, minder gezinsstructuur, meer armoede. En er zijn nu wel gelijke rechten. Hoe zit dat? Zijn zwarten dan misschien toch gezamenlijk anders van karakter, en gaat dit dus verder dan de huidskleur?” Dit ging volgens de NCRV te ver, waarna ze besloten de samenwerking stop te zetten.

“Ik vind het zeker jammer dat de samenwerking is opgezegd”, reageert Niemöller. “Als mensen zich druk maken over mijn standpunten, zoals ik die verwoord in mijn dagelijkse column op De Dagelijkse Standaard, konden ze via de NCRV vernemen dat ik een redelijk mens ben. Althans, ik kreeg veel van zulke reacties”, zegt hij. Jaap Friso, beleidsadviseur bij de NCRV, is van mening dat het stuk van Niemöller racistisch is. “Dit hoort niet bij een omroep als de NCRV. Niemöller generaliseert en slaat taal uit waar wij als omroep zijnde niet achter staan”, stelt Friso.

Niemöller staat bekend om zijn ongezouten mening en zijn kritische standpunten wat betreft etnische verschillen. Dit leverde hem eerder al veel kritiek op. “Ik blijf graag in gesprek, juist met mensen die anders denken over een bepaald onderwerp”, zegt hij. Hij vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan door dat blog te publiceren. “Bovendien was het geen bijdrage voor de NCRV”, zegt Niemöller. Friso vindt dat dit argument niets afdoet aan het voorval. “Omdat hij toen ook bij ons werkzaam was, willen wij hier niet mee geassocieerd worden. Zodoende kunnen we dit niet accepteren”, besluit Friso zijn verhaal.