Door Blanka Kowalska

Computerspelletjes spelen, televisie kijken en in de wandelwagen zitten. Jonge kinderen bewegen steeds minder. Eén op de zeven kinderen is dan ook te dik. Door te weinig beweging, in combinatie met een verkeerd voedingspatroon, treedt bij steeds meer kinderen vanaf drie jaar overgewicht op. In de eerste drie levensjaren wordt hiervoor de basis al gelegd. Meer dan driekwart van de dikke kinderen wordt dan ook een dikke volwassene. Afvallen lukt bijna nooit. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is er de cursus Beweegkriebels.

“Doordat we in een maatschappij leven waar veel haast is, zagen we dat jonge kinderen minder bewogen”, vertelt Yrsa Wagenmakers van het Huis voor Beweging, projectleidster van Beweegkriebels. “Het viel ons op dat pedagogische medewerkers, die op kinderdagverblijven werken, vaak niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikten om kinderen te helpen. Daarom besloten we om in eerste instantie trainingen voor pedagogen en kinderdagverblijven aan te bieden. Hier leren de professionals hoe ze door middel van simpele spelletjes kinderen van nul tot vier jaar kunnen uitdagen om meer te bewegen.” Sinds kort geven Yrsa en haar collega’s ook trainingen aan docenten van het ROC. Deze kunnen de studenten pedagogie op hun beurt weer leren om een, op de leeftijd van de kinderen afgestemd, speels beweegaanbod voor de allerkleinsten te ontwikkelen.

Beweegkriebels in Tilburg

Binnenkort start in Tilburg de cursus Beweegkriebels voor peuters van twee tot vier jaar. De pedagogen die deze cursussen verzorgen hebben de training met succes afgerond. Juist in de wintermaanden hebben kinderen minder ruimte om buiten te spelen. De gemeente Tilburg wil door middel van de cursus ouders stimuleren om juist in deze maanden meer met hun kinderen te bewegen. “De cursussen bieden een koppeling tussen kinderdagverblijf en de ouders. Eerst wordt er een bijeenkomst voor alleen de ouders georganiseerd waarin wordt uitgelegd hoe ze hun peuter meer kunnen laten bewegen. Daarna kunnen ze samen met hun kind meedoen aan de spelletjes die in de cursus worden aangeboden”, zegt Yrsa.

Lol met een lege wc-rol

Veel mensen weten niet dat peuters door middel van simpele spelletjes al veel plezier kunnen hebben. “Bij Beweegkriebels geven we de kinderen wasknijpers, lege dozen, lege wc-rollen, plastic flessen en dat soort simpele voorwerpen die in en om het huis te vinden zijn. Als we de cursus buiten doen, geven we ze ook takken. Zo kunnen ouders zien hoeveel plezier een kind heeft met een simpel voorwerp. De kleintjes vinden het ook leuk, omdat ze veel vrijheid krijgen in het spelen. Bovendien laten de ouders een bepaalde cultuur los door de kinderen hun eigen gang te laten gaan”, vertelt Yrsa.

Ouders ook weer plezier

“Ouders zijn enthousiast over Beweegkriebels”, aldus Yrsa. “Ze krijgen, samen met hun kind, plezier in het spel en gaan weer even terug in de tijd. Doordat ouders het zo druk hebben, zijn ze al snel geneigd om een kind maar een computerspel te geven of in hun wieg voor de tv te zetten. Dankzij Beweegkriebels brengen ze nu meer tijd met hun kleintje door.”