Burgemeesters in veel gemeenten maken zich zorgen over misstanden rond Midden- en Oost- Europese arbeidsmigranten. Het gaat dan om kwesties als gettovorming en criminaliteit. Gettovorming is een groot woord, want wanneer is er sprake van een getto?

Door Whitney Janssen

‘Getto of ghetto is de benaming voor een stadswijk die voor het overgrote deel wordt bewoond door mensen die behoren tot een enkele etnische religieuze of raciale groep, veelal met een laag inkomen. Vaak zijn deze door de overheid of door omstandigheden gedwongen daar te wonen.’

De Tilburgse wijk Broekhoven voldoet voor menig Tilburger aan het beeld van een achterstandswijk. Maar voldoet het ook aan de kenmerken van een ghetto?

Een indruk van Broekhoven

Communicatiestudent Anthony (20) leunt tegen het kozijn van zijn voordeur. Een paar deuren verderop verzamelen zich wat oude mensen in de schaduw. Op straat is het rustig. De zon schijnt en er staat een zacht briesje. Anthony woont er al zijn hele leven. Hij vindt het er eigenlijk wel prima zo.  Oudere buurtjes wisselen zich af met nieuwbouw  en studentenhuizen  mengen zich met rijtjeshuizen. Op straat is vrij weinig te merken van de sociaaleconomische achterstand die Broekhoven volgens de gemeente Tilburg zou hebben. “Ze vonden hier de afgelopen jaren heel wat wietplantages, één xtc-laboratorium en er waren wat vechtpartijen.  Ik geloof dat er een tijd terug ook iemand is neergeschoten. Het klinkt allemaal wat heftig, maar mijn moeder en ik voelen ons hier verder niet bedreigd. Broekhoven staat ook wel bekend als een ‘tuigbuurt’, maar ik denk dat dat vooral vroeger zo was. Nu is het hier best rustig”, vertelt Anthony.

‘Kwajongens’ noemt Henry (48) het. Hij draagt een tanktop en een groot aantal tatoeages siert zijn armen en benen. “Ik zit hier niet vast. Ik woon hier en dat is een keuze, geen gevangenschap of zo.” Hij lacht. “Er wonen hier veel Turken, maar die houden zich rustig. Prima wonen hier.”

De Broekhovense inwoner is over het algemeen tevreden over zijn woonplaats. Het vergt dan ook een combinatie van factoren voordat men het woord ghetto in de mond kan nemen.  In dit geval zeker geen schets van de wijk Broekhoven.