Door Nikki Femer

Verkopers van lachgasballonnen in Thailand moeten opzoek naar een nieuwe baan. De overheid in het land heeft bepaald dat de verkoop van de ballonnen vanaf deze week verboden is. In Nederland heb je niet eens een dealer nodig. Een bezoekje aan de Blokker en je do-it-yourself pakketje is compleet.  Lachen joh.

‘Alles kan en je kunt overal heen waar je wilt. Zo ga ik van groot, het universum, naar heel klein, de oorsprong van de mens’ zegt lachgas fan Rick. Of gewoon naar Thailand, waar het lachen de Thaise verkopers  is vergaan. Zij riskeren een celstraf van vijf jaar en een boete van 224 euro als zij de ballonnen alsnog verkopen. In ons landje is de verkoop van lachgasballonnen en patronen voor recreatief ook niet toegestaan. De Nederlandse politie ziet er de humor wel van in en treedt er (bijna) nooit tegen op.

De gevaren

Op korte termijn zijn er geen grote risico’s bij het inademen van het gas door een ballon. Sommige mensen zijn er echter gevoeliger voor dan anderen. Het effect kan heftiger zijn en de tijdsduur langer. Door het gebruik kun je tevens buiten westen raken; dit is een teken dat je hersenen te weinig zuurstof krijgen. Als je je bewustzijn verliest, vliegt de ballon waarschijnlijk uit je mond en kan zuurstof je hersenen weer bereiken waardoor je weer terug op de aarde bent. Veelvuldig gebruik en gebruik in combinatie met andere drugs is echter sterk af te raden. Je hersenen hebben zuurstof nu eenmaal nodig en bij een tekort kun je blijvende hersenschade oplopen zoals concentratiestoornissen.

De gebruiker

De gelegenheidsgebruiker
Jalou Lemmens (20) ‘doet’ ballonnen af en toe. ‘Als het er is, doe ik het wel. Op een feest of festival bijvoorbeeld. Ik ga het niet zelf kopen en thuis doen.’ Buiten het feit dat ze er ‘heuuul hard van moet lachen’ is een ballon voor Jalou ook een soort oppepmiddel. ‘Ik gebruik lachgas wanneer ik nog even niet in de goede vibe zit daarna ben ik gewoon helemaal aanwezig en kan ik er weer tegenaan.’

De effecten van een ballon zijn bij iedereen anders. De één lacht als een schaap, waar de ander zich een paar seconden lang in een andere wereld waant. ‘Als eerst verandert het geluid dat ik hoor. Het is heel dynamisch. Ik hoor bijvoorbeeld iemand iets zeggen en dan wordt dat steeds herhaald. Of soms zit ik in zo’n trip dat ik mezelf met dezelfde mensen in een heel andere omgeving waan. Daarnaast heb ik soms ook tunnelvisie lijkt het wel, zit ik voor me uit te staren en zie ik niets meer om me heen behalve dat punt waar ik heen staar.’

De regelmatig gebruiker
Twintigjarige Rick, wil niet op school geassocieerd worden met drugs, gebruikt het naar eigen zeggen regelmatig. Op Solar, een dancefestival in Roermond, heeft hij met drie andere vrienden wel zo’n zeshonderd ballonnen gebruikt.  ‘Op een afterparty gebruik ik het ook wel vaak, vooral als er andere drugs in het spel zijn. Op zo’n avond gaat er vaak een complete doos (100 stuks) op, met zijn tweeën.’

Volgens Rick is het gebruik van lachgasballonnen niet geheel zonder gevaar. ‘Het is zeker verslavend. Ik kan vaak niet stoppen als ik eenmaal bezig ben omdat ik terug wil in die trip die je ervan krijgt. Vooral in combinatie met andere drugs is het moeilijk, je trip en fantasie is dan veel sterker. ‘Als ik het gebruik zorg ik er altijd voor dat ik comfortabel lig of zit. Naarmate ik ademhaal in de ballon sluiten mijn ogen en ben ik even van de wereld. Wanneer de ballon bijna leeg is, ben je even lichamelijk knock-out maar geestelijk ben je energiek, alles kan en je kunt overal heen waar je wilt. Zo ga ik van groot, het universum, naar heel klein, de oorsprong van de mens.’

De dealer

‘Koninginnedag is het meest succesvol’. Guy (22) gaat samen met drie andere vrienden naar verschillende feesten en festivals om lachgasballonnen te verkopen. ‘We hebben echt een systeem. Twee man lopen rond met bordjes ‘’een ballon drie euro, twee voor vijf’’’. We doen ook wel eens drie voor tien euro, daar trappen sommige mensen nog in ook. De andere twee zijn constant ballonnen aan het maken.’ Hun succes hangt ook van het soort feest af. ‘De feesten met techno en deephouse muziek doen het vooral goed. Uit ervaring blijkt dat die muziek goed ermee samen gaat.’ Een avondje werk levert al gauw honderdvijftig euro per persoon op. ‘De inkoop is natuurlijk best duur. Vijftig patronen kosten ongeveer vijftien euro.’ Dat Guy stiekempjes de wet overtreedt, wist hij niet. ‘Is het illegaal om het te verkopen? Dan laat die achternaam maar achterwegen!’

Ik wil ook!

Mocht je denken: dit wil ik ook! Zie dan hier een gebruiksaanwijzing en een boodschappenlijstje.

Je stopt een slagroompatroon in de slagroomsyphon (jaja je kunt er ook slagroom mee maken), doet een ballon om de opening in de syphon en blaast hem met het lachgas op. Je ademt flink uit en zet de ballon aan je mond. Vanaf nu adem je alleen nog maar in en uit door de ballon totdat je het effect voelt.

Boodschappenlijstje:
Ballonnen: €2,95 (Albert Heijn)
Tien slagroompatronen: €5 (Blokker)
Vijftig slagroompatronen: €15 (Makro)
Slagroomsyphon: €19,95 (Blokker)