TILBURG – De Dierenbescherming neemt maatregelen als de fraudezaak rondom het bedrijf VION waar blijkt te zijn. ‘Gewoon’ varkensvlees zou in verpakkingen met een Beter Leven-kenmerk zijn gestopt door het bedrijf. Wat gaat er nu gebeuren met de leverancier?

Geschreven door Tess van den Bliek

Twee werknemers lieten gisteravond bij Zembla weten dat VION fraudeert met duurzaam vlees. De werknemers, overigens anoniem, vertellen in het programma over normaal varkensvlees dat in verpakkingen wordt gestopt waarin duurzaam varkensvlees zou moeten zitten. De leverancier ontkent dit. De dierenbescherming stelt binnenkort een diepgaand onderzoek in.

Niels Dorland, woordvoerder van de Dierenbescherming, zegt het bedrijf te straffen met de maatregel ‘VION uit te sluiten van het Beter Leven-kenmerk’ als de fraudezaak waar blijkt te zijn. Dorland: “Dat is wel de minste straf die we het bedrijf kunnen geven. Daarnaast moeten we met z’n allen gaan kijken naar onze controletechnieken, om deze te verbeteren of te veranderen.” De woordvoerder laat weten nu meer regie van de overheid te verwachten.

“Wij controleren via een bepaald bureau de hele productiestroom, dus van boer tot winkel”, vertelt Dorland. De essentie van hun controles is om het ‘regulier’ varkensvlees gescheiden te houden van het duurzame varkensvlees. “Onze controles bij VION zijn zowel aangekondigd als onaangekondigd, maar niet dagelijks. Het is voor ons dus een raadsel hoe zoiets kan gebeuren”, aldus Dorland. “Je kunt je afvragen of onze controles dan wel goed genoeg zijn, of dat we op de een of andere manier om de tuin worden geleid.”

Naast maatregelen van de dierenbescherming, zijn er ook supermarkten die VION aan de tand willen voelen. Dit zegt Peter Verhoef, hoogleraar Marketing en Management. “De supermarkten zullen dan ook met de leverancier rond de tafel gaan zitten om over de zaak te praten”, aldus Verhoef.

De hoogleraar zegt dat de supermarkten daarentegen beperkte gevolgen zullen ondervinden. “Mensen die per se duurzaam vlees willen kopen, stappen wel over naar vleesvervangers of andere alternatieven. De enige negatieve gevolgen kunnen de overblijvende voorraden zijn. Deze moeten ze nog wel afschrijven.” Klanten weten echter niet veel over deze grootste leverancier van Nederland. Verhoef: “Als jij in een supermarkt vlees koopt, staat er niet op de verpakking dat VION dit geleverd heeft. Mensen kunnen hier dus niet op letten.”