Uit een onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat het ecstasyaandeel in het aantal gezondheidsincidenten met drugs flink is toegenomen. Dit onderschrijft nogmaals de risico’s die gebruik van ecstasy met zich mee kunnen brengen. Tevens kwam het instituut op hun website met het bericht dat er vervuilde ecstasy in de omloop is.

De pil waar het Trimbos instituut voor waarschuwde, is roze en heeft een omgekeerd vraagteken als logo. Hij bevat een hele hoge dosis PMMA, een stof waarvan het effect later optreed dan bij MDMA, de werkzame stof in ecstasy. De gebruiker denkt dat hij niets van de pil merkt en neemt er nog een. Wat volgt is een extreem verhoogde lichaamstemperatuur en verhoogde hartslag. In het onderzoek van het Trimbos staat dat  het aantal matige en ernstige gevallen in die periode met bijna dertien procentpunten is gestegen. Dit is voor een deel te verklaren door de hogere dosering van huidige ecstasypillen.

Vier doden

In de afgelopen drie maanden zijn in Nederland vier mensen overleden na het gebruik van  MDMA. In juni waren een meisje van 17 en een man van 21 slachtoffer. In augustus kwamen een 16- jarig meisje en 20-jarige man om het leven na gebruik van vervuilde ecstasy.

Onderzoek Trimbos Instituut

Op de website van het Trimbos Instituut is te zien dat het vorig jaar bij ruim elfhonderd van de bijna drieduizend gevallen van drugsincidenten om ecstasy ging. In de meeste gevallen betrof het om mensen van 19-24 jaar en meer dan twee derde van hen was een man.

Jonger dan 21

Het is niet duidelijk of alle eerdergenoemde slachtoffers de vervuilde pil hadden geslikt. Wat vaststaat is dat ze allemaal drugs ophadden en geen van allen ouder was dan 21 jaar. Zo ook Patrick (19). Hij is een student in Eindhoven en gebruikte voor het eerst ecstasy toen hij zeventien was. “Ik gebruik het omdat het mij een extra dimensie geeft aan bijvoorbeeld een feest. Maar mijn eerste keer was bij vrienden thuis omdat ik het toen nog wel spannend vond.” 

Bijna ieder weekend

Nu heeft Patrick een periode achter de rug waarin hij bijna ieder weekend ecstasy gebruikte. “Nu ik studeer in Eindhoven ga ik niet ieder weekend meer naar huis. Daar is het voor mij makkelijker om te krijgen, daarom gebruik ik sindsdien ook minder.” Patrick zegt dat hij zich bewust is van de gevaren die de pillen met zich meebrengen. “Ik koop ze meestal bij mensen die ik ken. Zij laten de pillen testen of hebben ze zelf al gebruikt.

Op deze kaart staan veel plekken aangegeven waar je drugs kunt laten testen.

Designerdrugs

Alle drugs die op Opiumlijst staan, zijn illegaal maar gebruik boven de achttien jaar is niet strafbaar. Bezit is daarentegen wel strafbaar. In de praktijk zie je dat een kleine hoeveelheid van je wordt afgenomen zonder dat hier een sanctie aan vast zit. Je medewerking is wel vereist.

Om legaal ‘strak te staan’ heb je tegenwoordig ook designerdrugs. Bij deze drugs wordt de molecuulstructuur van bijvoorbeeld ecstasy veranderd. Het is dan niet meer illegaal omdat de samenstelling van de pil niet meer overeenkomt met de samenstelling van de pil die op de Opiumlijst staat. Op de website van NOS op 3 zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut dat die designerdrugs in Nederland niet veel aftrek hebben. “In Nederland hebben we kwalitatief goeie drugs, het kost niet veel en je komt er makkelijk aan.”

Thunderdome

Op grote dancefeesten wordt veel drugs gebruikt om langer door te kunnen gaan. Zo ook op de laatste Thunderdome in 2012. Het was een hardcore festival waar het merendeel van de bezoekers drugs gebruikt. Het filmpje hieronder geeft een impressie van het festival en zijn bezoekers.