“Op school leer je eigenlijk niks, je maakt nu in principe de kilometers die je later nodig hebt.” Dat is de mening van ANP-journalisten Lauren Scholten en Koen Nederhof. Zij gaven vrijdag een gastcollege op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Na een korte introductie vertelden de twee jonge, frisse journalisten met echte passie over hun vak: “Wanneer er iets belangrijks binnen komt, bijvoorbeeld het overlijden van Steve Jobs, dan gaat je verstand in volledige focus en denk je nergens anders meer aan. Als er dan een goed stuk uit komt dat je vervolgens als tweede medium in de wereld naar buiten brengt, dan krijg je een geweldige kick.”

Twee gezichten

Tijdens het ruim zestig minuten durende college kregen studenten de kans om de mannen op het podium het vuur aan de schenen te leggen. Al snel was het duidelijk dat een van de heren, Koen, geen hoge pet op had van een school voor journalistiek: “Alleen de basics die je krijgt geleerd op school, daar heb je wat aan”, vertelt Laurens. “In de praktijk krijg je met factoren te maken die je op school niet mee krijgt. We zijn op de redactie een keer met de dood bedreigd omdat we een artikel over de profeet Mohammed naar buiten hadden gebracht. Dan zit je de dagen erna toch nét iets anders op je stoel.” Koen haakt in op deze vraag en zegt: “Maar aan de andere kant kun je zomaar in het vliegtuig naar Kazachstan of Zuid-Korea zitten om verslag te doen van de dingen die daar gaande zijn. Dat zijn toch de momenten waar je het voor doet.”

Al snel werd duidelijk dat een journalist niet aan zichzelf denkt, maar aan het belang van het volk: ‘’Wanneer je een artikel schrijft, maakt het niet uit dat je naam daar niet onder staat. Het gaat erom dat de mensen weten wat er aan de hand is, ze geven er niks om wie dat stukje heeft geschreven”, zegt Koen. “Wanneer je een super stuk schrijft, dan is het vooral een feestje voor jezelf.”

Ambities

“Ik zie mezelf over tien jaar nog bij het ANP werken”, zegt Koen. Laurens knikt toestemmend. “Het betaalt goed en het is erg flexibel. Daarbij is het werk wat wij doen erg belangrijk, dus haal ik er veel voldoening uit. In de Metro of Spits is minimaal de helft van de stukken rechtstreeks afkomstig van het ANP, de stukken die wij maken dus. Daarom zal er ook altijd werk blijven voor freelancejournalisten bij het ANP, want voor kranten is het te duur om zelf research te gaan doen.”