Door Roos Franssen

Wie afgelopen donderdag de Volkskrant opensloeg, kreeg een kleurenbom op zich afgevuurd. Een gepensioneerde man uit Turkije  verfde de Findikli-trap in Istanbul in alle kleuren van de regenboog. Hij deed het om een glimlach op het gezicht te toveren van zijn buurtbewoners. Ook in Nederland zijn burgerinitiatieven aan de gang om de omgeving op te fleuren en ‘leuker’ te maken. Stichting MOVE werkt door heel Nederland met basisscholen samen om wijken op te pimpen.

Stichting MOVE is een idee van studentenroeivereniging Orca. Deze roeivereniging heeft haar roeiloods in de Utrechtse wijk Hoograven liggen. Regelmatig fietsten de studenten dus door deze wijk, zonder al te veel contact te hebben met de buurt en de buurtbewoners. Samen met woningcorporatie Mitros kwam de vereniging toen op het idee om meer contact te krijgen met de wijk. Ze benaderden de Ariënsschool, een basisschool uit de wijk, voor een samenwerkingsproject. Het idee voor een nieuw speeltoestel kwam daaruit naar voren en werd uiteindelijk ook uitgevoerd. “De basisschool kinderen en de studenten leerden zo elkaars leefwereld kennen”, vertelt Michiel Bodt, oprichter van de stichting. “Ook andere partijen vonden het concept erg leuk en samen met een ander lid van de vereniging kwamen we toen op het idee van Stichting MOVE.”

De nieuwgeboren stichting zette in 2009 in totaal vier projecten op. Dit deden ze niet alleen met de roeiers van Orca, maar ook leden van de Utrechtse Studenten Hockeyclub namen deel aan de acties voor hun wijk en stad. “Inmiddels zijn we niet alleen actief in Utrecht, maar hebben we ook projecten opgezet in Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Delft. Over een aantal jaar willen we in alle grote studentensteden van Nederland actief zijn”, aldus Michiel Bodt.

In Utrecht is de stichting inmiddels zo bekend dat de basisscholen zelf naar Stichting MOVE toestappen om ideeën uit te voeren. Michiel Bodt: “In andere steden benaderen wij zelf vaak scholen om een project op te zetten. Maar de kinderen blijven altijd creatief leider van het project, want het idee komt ook van de kinderen zelf.” De financiering van de projecten gebeurt ook lokaal. Door middel van maatschappelijke partners komen ze aan hun budget om de ideeën uit te voeren. “We hebben veel studentenverenigingen waar we mee samen werken en daarbuiten benaderen we instanties als de lokale overheid, banken en supermarkten.”

De acties van de stichting worden over het algemeen positief ontvangen. “Als we projecten organiseren in openbare ruimtes, komt het wel eens voor dat er bijvoorbeeld graffiti over een muurschildering wordt gespoten. Er worden dan, terecht, kritische vragen aan ons gesteld over hoe we dat gaan aanpakken. Maar dat is begrijpelijk”, vertelt de oprichter van Stichting MOVE.

“Goedemorgen!”

Niet alleen studentenverenigingen komen met initiatieven die een glimlach toveren op het gezicht van de medemens. Ook een wandeling van tien minuten kan genoeg zijn om op een idee te komen waar de wereld een beetje vrolijker van wordt. Zo liep Martijn van Osch, bekend als de duurzaamman, elke dinsdag en donderdag van zijn voordeur naar het centraal station in ’s-Hertogenbosch. Onderweg merkte hij de vele chagrijnige gezichten op. Toen besloot hij tegen elke persoon die hij tegen kwam simpelweg ‘Goedemorgen!’ te zeggen. Door het succes wat hij  tijdens zijn wandeling naar het station had, bedacht hij de website www.goodmornings.org. Hiermee wilde hij een groter gebied bereiken. Iedereen over de hele wereld kan hier een video opzetten en zo zijn of haar ‘Goedemorgen!’ delen met anderen. Zo kan iedereen ervaren hoe het is als iemand je een goedemorgen wenst. “Ik denk dat de wereld er een stukje mooier van wordt, vandaar goodmornings.org: brighten up the world” vertelt Martijn op zijn website.

Creatief met Mozaïek

Een wandelroute versierd met mozaïekentegels. Het idee kwam in 2011 van woningstichting Vivare uit Utrecht. Iedereen was welkom een tegel te ontwerpen en zijn creativiteit de loop te laten gaan. Uiteindelijk werden 54 van de ontwerpen ook echt omgezet tot een tegel voor de route in de wijk Droo-Zuid.

Ook in Amsterdam is een onderdoorgang versierd met vierhonderdduizend mozaïektegeltjes. Het geheel vormt uiteindelijk een kunstwerk met vriendschapsbandjes. Wijkvereniging de Baarsjes gebruikte het beschikbare budget van de gemeente om dit project te financieren. Kunstenares Nina Rave heeft uiteindelijk met driehonderd kinderen het kunstwerk gemaakt.\r\n\r\nLangzaamaan wordt het straatbeeld in Nederland steeds kleurrijker. Van de kleurrijke trappen in Turkije tot geverfde bankjes in parken, het zijn allemaal creatieve ideeën om je omgeving te laten glimlachen.

Voorbeelden van projecten van Stichting MOVE zijn:

  • Schilderijen op vuilcontainers in de wijk van de Singelschool uit Leiden (2010)
  • Een ‘saai’ en ‘kaal’ schoolpleinmuurtje van basisschool De Dolfijn uit Leiden is door schilderingen nu een onderwaterwereld (2011)
  • Basisschool St. Jan de Doper uit Utrecht hebben bankjes ontworpen die geplaatst zijn in de wijk Hoograven (2011-2012)
  • Het Kompas, een basisschool uit Leiden, heeft stickers ontworpen om de prullenbakken aantrekkelijker te maken, zodat er minder afval op straat komt te liggen (2013).

Andere burgerinitiatieven in Nederland:

    • Een muurschildering van Sint Maarten op een woonhuis in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Het initiatief kwam van de eigenaar van de woning: Bjørn Cramer van den Bogaart.
  • ‘Tilburg knapt op’ een Facebookactie om vervuilde en ‘lelijke’ plekken in Tilburg op te leuken. Dit is een samenwerking van de gemeente en burgers van Tilburg.

Een kaartje van alle locaties, genoemd in dit artikel