Door: Rosanne van Schriek

Een groep van veertien mensen staat te wachten aan de rand van het bos in Tilburg. Stuk voor stuk staan ze in hun vrolijk gekleurde sportoutfit. Een jonge blonde man staat in het zwart te kijken. Zijn naam is Max Tuerlings. Samen met Mauricio Franklin is hij de oprichter van Tilburg Bootcamp. Sinds dat er ook trainingen worden gegeven in het Tilburgse Leijpark is het aantal trainingen van veertien naar 26 per week gestegen. Bootcamp Tilburg is een succes!

Water

Flessen water worden aan Max gegeven. Sporten valt niet mee met een temperatuur van 32 graden. “Ik dacht laat ik maar twee flessen water meenemen, voordat ik uitdrogingsverschijnselen krijg.” Een iets getinte vrouw zet de flessen voor Max neer. De groep mensen is zeer gevarieerd, alle leeftijden zijn er te vinden. Max zet de groep op een rij voor wat warming-up oefeningen. Daarna laat hij de nog niet bezwete sporters een stukje hardlopen. “We willen Tilburg de gezondste stad van Nederland maken. De mensen gezonder maken, de gezonder laten eten en ze te laten bewegen.”

Contrast

Het laatste beetje zon van de dag schijnt door de bomen van de Oude Warande. De groep sporters wordt in twee rijen neergezet. Een eindje verderop zit een groepje jongeren in het gras te barbecueën. Het contrast is groot. Vergeleken met de groep barbecueënde jongeren, staat de 48-jarige Piet-Hein Hillen flink zijn best te doen. Het zweet druipt van zijn hoofd.  “Ik ben hier via mijn vrouw. Ik heb een BMI in de gevarenzone en mijn conditie mag beter. En ja, mijn buik mag zeg maar kleiner en mijn borst groter!”

Tijd voor een spelletje

Max deelt wasknijpers uit aan de sporters, deze worden aan hun broeken geklemd. De bedoeling is om de wasknijpers er bij elkaar af te trekken. Er wordt een hoop gelachen en gegiecheld. Max kijkt naar de lachende mensen, hij houdt de boel in de gaten. “Het succes komt denk ik door de mindset. Op 2 maart 2013 was de kickoff en begonnen we met honderd mensen. Mensen maken elkaar enthousiast, het is mond-op-mondreclame.”, zegt Max. Het zweet loopt in straaltjes van de gezichten, de wangen worden roder.

Als je goed hebt gedaan, dan verdien je een stikker!
Als je goed hebt gedaan, dan verdien je een stikker!

Hooyah!

“Het is zo’n succes omdat het erg lekker is om te doen. Het is een uurtje sporten waarin je echt het gevoel hebt dat je uitgeperst wordt. Door de verschillende locaties is er altijd wel iets bij je in de buurt, en er zijn verschillende niveaus”, zegt Piet-Hein. Hij drukt zich zelf boven op een muurtje. Voor de cooling down gaat de groep in een grote kring staan. Het gelach is over en op de achtergrond klinkt alleen nog het geluid van het kletterende water uit de fontein. Aan het eind worden de handen bij elkaar gebracht en wordt met een energieke kreet afscheid genomen: HOOYAH!