TILBURG – Een kwart van de sollicitanten wordt afgewezen, omdat de werkgever foute uitlating vindt op een online medium. Dit blijkt uit onderzoek van Stepstone Nederland. Ook op de werkvloer bij journalisten gebeurt dit. Over de vrijheid zegt Wieland van Dijk, chef online van NRC: “In principe zijn we hier vrij in, kwestie van gezond verstand gebruiken.”

De NRC heeft een beleid opgesteld over het gebruik van sociale media. Op de site van het blad staan de notulen van de vergadering. Hieruit blijkt dat tijdens de bespreking besloten is dat de redacteur niet mag schrijven over interne en operationele informatie. Dit kan schade veroorzaken voor de krant zelf of de concurrent wordt er mee geholpen. Van Dijk: “Journalist ben je vierentwintig uur per dag. Het is niet verstandig om je politieke voorkeur bekend te maken. Ze moeten er altijd bewust mee bezig zijn. Het is alleen niet zo dat alles via de redactie gaat. Het wordt rechtstreeks online geplaatst.” Over het controleren van een sollicitant geeft hij aan “Ja, natuurlijk doen wij dat. Hierdoor krijgen we een beeld van de sollicitant.” Het afwijzen van iemand door verkeerde uitlatingen op sociale het medium heeft hij nog nooit meegemaakt, maar als het doorslaggevend is dan wordt dit wel gemeld aan diegene.

Ingrid Broers van het Brabants Dagblad vertelt dat de journalisten niet worden beperkt in het gebruiken van sociale media bij privéaccounts. Over het checken van sollicitanten op het medium zegt ze: “Wij zijn hier niet mee bezig, want we hebben momenteel geen vacatures.”

Bij het regionale blad Stadsnieuws Tilburg hebben ze geen Twittercode, want er wordt amper gebruik gemaakt van sociale media. Het checken van stagiaires doen ze niet. Martin van der Plas van de tweemansredactie: “Wij zijn hier te klein voor. We zitten zonder een student met twee journalisten op kantoor en zelf heb ik niet eens een social media account. Ik word er gek van, dus ikzelf doe niet aan mee.”

Sky News en BBC beperkten het Twitterbeleid al in februari 2012. Beide hebben de regel ingesteld dat nieuws eerst aan de redactie gemeld moet worden, voordat ze het mogen tweeten. Bij CNN is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je op online plaatst, want als een journalist iets verkeerds naar buiten brengt, kan diegene zijn of haar positie verliezen.