Nederland is ruim 7500 kilometer van China verwijderd, maar toch is de Chinese cultuur dit weekend heel dichtbij. Zondag 15 september vindt het Drakenbootfestival plaats in de Piushaven in Tilburg. Wat begon als een traditie aan de andere kant van de wereld, is uitgegroeid tot een Tilburgs evenement.

In andere steden in Nederland zijn al vaker Drakenbootfestivals gehouden en de organisatie, die bestaat uit Juniorkamer Hart van Brabant en Stugood.org, wilde ‘iets’ in de haven van Tilburg opzetten. De Chinese race leek hen een goed idee en dit jaar organiseren zij het voor de tweede keer.

Eeuwenoude feestdag

Het Drakenbootfestival is een eeuwenoude Chinese feestdag. Het varen met de boten stond daar centraal, dit is een vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. In Tilburg is de bootrace ook het hoogtepunt van de dag. Het heeft echter niets meer te maken met vruchtbaarheid of gewassen. Eigenlijk is het meer een Tilburgs evenement en het Chinese tintje een bijkomstigheid. Dat zegt de voorzitter van het festival, Steven Leijs. ‘Tilburg heeft wel een samenwerkingsverband met een Chinese stad, maar daar hoort dit evenement niet bij’ vertelt hij.

Tilburgs evenement

Deelnemer Emiel Pijnenburg, aanvoerder van het Pijnenburg Bouw en Industrie team, zegt ‘een hele goede kanshebber’ te zijn. Maar ook hij heeft niet zoveel met China te maken. Voor hem is het meer een leuk personeelsuitje dan een cultureel festival. ‘We verkopen wel spullen uit China… maar daar blijft het bij. Het is een Tilburgs evenement, en wij zijn een Tilburgs bedrijf. Daarom doen wij mee.’

Op het festival is wél een ‘China Town’ ingericht waar Chinese spullen en diensten verkocht worden. ‘Daar ga ik na de wedstrijd wel even doorheen lopen’ vertelt Pijnenburg. ‘Een beetje cultuur snuiven.’

Hoe het Pijnenburg team het ervan af gaat brengen kun je zondag gaan aanschouwen in de Piushaven. Het evenement duurt van 12:00 tot 21:00. Volgens Leijs heeft het team inderdaad een goede kans om te winnen: ‘Maar er zijn meerdere sterke teams… dus wie weet’.

Beluister onderstaand audiofragment over de Pijnenburg.