Door: Anouk Flipsen

Eindhoven wil zich op meerdere manieren presenteren op het gebied van design. Een van de initiatieven is Design Weekend, waarvan dit weekend de eerste editie plaatsvindt, It’s Fashion Weekend. De stad is omgetoverd tot een plaats waar mode, design, fotografie, muziek en technologie samenkomen.

It’s Fashion Weekend

Tijdens It”s Fashion Weekend vinden maarliefst vijfendertig modeshows plaats. Zo kunnen winkels hun nieuwste collecties tonen, maar ook studenten krijgen de kans zich te tonen. Zo zijn in de Heuvel studenten van het Summa college bezig met ontwerpen. Ook de Fashion Design Route is een plaats waar jong talent zich kan tonen. Deze route toont foto”s gemaakt door beginnende designers of modeontwerpers.

Justine Kontou is een van de organisatoren van het evenement. ””Ons doel is de binnenstad weer bruisend te maken. Dit doen we door mode, design, food en muziek samen te brengen. We willen dat mensen zo weer naar de binnenstad komen en zien waarom Eindhoven de designstad van Nederland is.””

Deze editie van It”s Fashion Weekend is een combinatie van oude ontwerpers, jonge designers en winkelketens en retailers die meewerken. In de toekomst moet dit veranderen. Volgende edities moeten jonge designers nog meer centraal gaan staan tijdens de Design Weekenden. ””Gelukkig zijn er nu ook al jonge ontwerpers die hun creaties laten zien. Zo zijn leerlingen van het Summa College voor Fashion bezig met het ontwerpen van een item waarin het thema ”Eindhoven” centraal staat. Ze moeten immers ergens beginnen.””

Design in Eindhoven

Eindhoven staat bekend als de designstad van Nederland. Zo vindt elk jaar de Dutch Design Week plaats in de stad. Een hele geschiedenis gaat vooraf aan de tegenwoordig druk bezochte Dutch Design Week. Philips heeft een groot aandeel in het huidige imago van de stad. Mede door het uitbreiden van dit bedrijf heeft het boerendorpje zich ontwikkeld tot grote designerstad. Doordat Philips zich langzaam steeds groter werd, had het bedrijf steeds meer behoefte aan wetenschappers en hoogopgeleiden, waardoor deze naar Eindhoven kwamen. Maar ook het vestigen van de TU in Eindhoven zorgde ervoor dat er steeds meer hoogopgeleiden naar Eindhoven vertrokken. In 1955 begon Eindhoven echt aan zijn naam als designstad te werken toen de Academie voor Industriële Vormgeving opgericht werd in het oude stadhuis. Deze opleiding ontwikkelde zich al snel tot een school met internationale status. In samenhang met een goede technische opleiding en vele technische bedrijven, is ook de design steeds meer opgekomen. Technici gingen zich bezighouden met design. Eindhoven zelf is ook al jaren bezig zichzelf te neer te zetten als grootste designstad van Nederland. Ankie Schenk, lerares aan het Summa College voor Fashion: ””Sinds Philips een beetje wegvalt uit Eindhoven is er een andere dynamiek gekomen in de stad waarin techniek, design en kennis centraal staan.””  Justine Kontou, een van de organisatoren van It”s Fashion Weekend, heeft ook wel een idee waarom Eindhoven zo bekend staat als designstad. ””Ik denk dat het voornamelijk door de Design Academy komt dat Eindhoven zo is gegroeid als designstad. Met name Lidewij Edelkoort, oud-voorzitster van de Design Academy, heeft deze school internationaal flink op de kaart gezet. In die periode zijn er namelijk veel grote ontwerpers afgestudeerd.””

Dutch Design Week

Dit jaar wordt van 19 tot en met 27 oktober de twaalfde editie van de Dutch Design Week gehouden in de stad. Een week waarin de stad overheerst wordt door ontwerpen. Mede door het succes van deze week heeft Eindhoven het imago van designstad steeds meer aan zich kunnen binden. Elk jaar in oktober laat de stad zien waarom het publiek de stad als de designstad van Nederland moet zien.  Een bekend onderdeel van de Dutch Design Week zijn de uitreiking van de Design Awards en de fashionshow waarin de ontwerpen van de afstudeerders van de Design Academy worden getoond. Tijdens de Dutch Design Week staan jonge, frisse ontwerpers centraal. Het had een haar gescheeld of de Design Week was er niet meer geweest vanwege financiële redenen. Maar omdat het imago van design, kennis en technologie zo belangrijk is voor de stad, heeft de gemeente de Design Week kunnen redden. Zo kunnen we hopelijk nog lang genieten van het bruisende design in Eindhoven.