Europa’s beste squashers mochten van vier tot zeven september hun skills laten zien op het EK squashen in Herentals, België. Hordes journalisten en aanmoedigende fans waren er op vrijdagmiddag, de derde dag van het EK, niet. Gemotiveerde squashers, die waren er wel.

De Nederlander Marc ter Sluis heeft een heftig en intensief potje squashen achter de rug tegen de Tsjech Ondrej Uherka. Wat ging dat er hard aan toe. Het kleine publiek maakte vrij weinig geluid: af en toe een klein applausje als er een mooi punt werd gemaakt. Een meisje riep soms: “Kom op, Marc!” De squasher veegde zijn bezwete arm af aan de ramen, hij viel en kreeg een schuifwond aan zijn onderarm. Hij sloeg met zijn racket tegen het raam, vloekte en tierde, maar won. En dat is knap; de wedstrijd duurde 95 minuten. Bezweet kwam hij de ruimte uit en gaf het meisje een high five.

Het meisje bleek zijn zus: Tessa. “Voor ons allebei is dit het eerste EK. We gaan iedere dag op en neer vanuit onze woonplaats Sint Willebrord, vlakbij Breda. Voor ons een geluk dat het deze keer zo dichtbij is.” Op de eerste dag had Tessa een match verloren, waardoor ze op donderdag geen wedstrijd had. “Ik ben wel gekomen, vooral om mijn broer aan te moedigen. En het is tof om alle profs te zien spelen.” Het is Tessa’s droom om beroepssquasher te worden. Die vrijdag hoopte ze er nog op dat haar favoriete balspel een Olympische sport zou worden. “Of dat lukt, ik weet het niet. Het is al zó vaak geprobeerd. Maar squash verdient het echt om het te worden.” Afgelopen zondag werd besloten dat squash geen olympische sport wordt. Dat er zo weinig mensen op het EK zijn, verbaasde haar niet. “Straks moet Natalie Grinham, dan wordt het wel echt drukker.”

Iedere speler raakte minstens tien keer per wedstrijd even de muur of het raam aan. Ziet er gek uit, maar Tessa verklaarde dat het aanraken van de muur ook een concentratieritueel  is. “Het helpt je te focussen.” In het hokje mogen ze natuurlijk geen handdoek hebben; ze gebruiken de hele vloer om bij de bal te kunnen en dan mag er niets in de weg liggen. En aangezien hun kleding al nat is van het zweten, blijven alleen de muren over om de handen aan af te vegen. Belangrijk, want met zweethanden kun je geen racket vasthouden.

Twee Nederlandse dames, Judith Diepenveen en Nikki Van Der Heijden, moesten tegen elkaar spelen. Judith vond het fijn om tegen een Nederlandse te spelen: “Je weet hoe Nederlanders spelen, dus hoef je geen rare dingen te verwachten. Ik heb al eerder tegen Nikki gespeeld, en dat waren lekkere wedstrijden. Zij is een sportieve tegenstander.” Judith won in drie sets.

Afgelopen zondagavond werd besloten dat squash geen olympische sport voor 2020 is. Squash kreeg slechts 22 van de 95 stemmen: een mager aandeel. Het deed een beetje denken aan de lage opkomst bij het Europees kampioenschap. Naast coaches was er die middag niemand die uit liefde voor de sport kwam kijken. De squashers leken er weinig om te geven. Zij concentreerden zich op hun rackets, stuiterden de bal voor ze serveerden, veegden hun zweet af aan de muren. Enthousiast bekeken zij elkaars wedstrijden en motiveerden ze hun medespelers. Niets wat de squashers van hun focus kon weerhouden, en met hun ogen dicht streelden zij de muren en speelden hun spel.

Als je niet precies weet wat de spelregels zijn, klik dan hier of hier en hier kun je zien wat alle uitslagen zijn van het EK.