Softwaremaker Valve brengt vandaag Steam Family Sharing uit. Dit is eerder bedacht door Microsoft. Het houdt in dat gameliefhebbers spellen met elkaar kunnen ‘delen’. Het programma was bedoeld voor de Xbox One, maar Microsoft krabbelde terug, omdat ze wilden wachten totdat ‘de tijd rijp is’.
Randolf Bouwma, hoofdredacteur van Eurogamer.nl, denkt dat Valve nu met het idee komt, omdat Microsoft onlangs is teruggekrabbeld. Microsoft bracht Family Sharing 6 juni jongstleden naar buiten.Bouwma denkt dat dit een revolutie in de gamewereld teweeg gaat brengen. “Het is voor het eerst dat mensen digitaal games met elkaar kunnen delen. Ik denk dat dit wel een toekomst gaat hebben.” De hoofdredacteur verwacht dat er veel bedrijven zullen volgen als het succesvol blijkt. “Het idee erachter is om games uit te proberen.” Er kan slechts één iemand het spel spelen. Wanneer een tweede gamer het spel speelt, zal de ander een waarschuwing krijgen en zal deze binnen enkele minuten worden uitgelogd. “Ik vermoed dat Steam dit doet, zodat de ander het spel ook koopt als hij het vet vindt.”

Consumentenorganisatie dreigt met rechtszaak

Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen Valve. In de Europese wetgeving staat dat het mogelijk moet zijn om games door te kunnen verkopen. Eerder kon dat nog niet, maar vanaf vandaag wel met Steam Family Sharing.

Bouwma zegt het volgende over deze zaak: “Family Sharing is geen merknaam, dus volgens mij mag iedereen het gebruiken. Microsoft zal er daarom niet veel aan kunnen veranderen.”